Има и такова село в Югозапада! Водата в село Мендово е безплатна!

Валентин ГЕРЧЕВ
Водата в село Мендово е без пари. Това информира управникът на петричкото село Мендово Христо Учителски. Кметът обяви дори, че в тези непоносими горещини нямат и режим на питейната вода. За пети мандат като кмет той казва ,че е работил упорито в тази насока. Учителки все пак призна, че е имало период, в който е нямало и по три месеца вода. „Сега сме добре с водата! И нямаме все още режим“, каза управникът на огражденското село Мендово, до което се стига от главната улица на най-голямото петричко село Първомай и отстои от него само на десет километра. Учителски казва, че има някои дребни проблеми, но общо взето родното му село е задоволено с вода, като се има предвид, че има хора, които злоупотребяват с водата. Той обаче смята, че това е напълно нормално. С него разговаряме за феномена, с който той е осигурил питейната вода на жителите си.
– Г-н Учителски, как качвате водата до селото, предвид че то е в планината Огражден и се намира над село Първомай?
– Водата е много и новото й още не е паднало, надявам се да не падне и да отидем на режим.
– Това е прецедент за петричка община – да има толкова вода .Откъде я черпите?
– Още в първия ми мандат се заехме с тези неща – да увеличим водата. Хванахме още два водоизточника и сега е нормално захранването с вода. Хората го вземат това положение за даденост и не смятам, че съм достоен да ме закичат със златен медал заради положението, че в селото има постоянно вода. Преди имаше завист. Кой е полял с една кофа градината си с вода. Сега обаче, когато спре водата само за пет минути, е все едно, че е спрял тока в Токио. Хората свикнаха да имат постоянно вода. И за малко да спре, са готови на война. Водата си я поддържаме ние и е напълно безплатна.
– Г-н Учителски, с това признание искате да кажете, че хората в с. Мендово не плащат вода ?
– Хората в с.Медово не плащат вода. Когато има по-голяма авария, сме събирали по някои лев самооблагане. Това е ставало на два-три пъти. Но това е да се реши проблемът с големите аварии, с по-малките аварии – аз се справям сам.
– Значи в село Мендово сте построили комунизма!
– Така е! Всячески се стремя да поддържам водопровода. На този етап се справям сам. Водата, освен в Мендово, е безплатна и в Долна Рибница, Право бърдо и Чуричене. Колегите също се справят сами с водопровода. Когато все пак стане някаква авария по водопровода, грабваме кирките и лопатите и отиваме да работим. Няма друг начин! От ВиК-Петрич никога не сме искали помощ досега. Няма законно основание да искаме помощ от ВиК.
– А това законно ли е? Сами да хващате водоизточниците за питейни нужди?
– Всъщност ние ги разкрихме тези водоизточници понеже те бяха потънали по-дълбоко. Така, че ги вкарахме във водопровода, който е направен от моя прадядо. Първият водопровод е направен мисля ‘45 година за селото. Но от общината нямаме никакви проблеми по този повод. Те са ни оставяли сами да се справяме. Даже и от новото ръководство имаме разбиране и не можем да се оплачем, защото ни оставиха да работим така, както си знаем. За това, че имаме вода, може би има още хора в селото. Единственото нещо, което ги държи, е тази вода. За това една пиперка и един домат да си отгледаш на село е нещо друго, а не да си ги купуват от пазара в Петрич. И по този начин все още има хора в село. Докато по-големи села от Мендово, в Огражден се обезлюдиха, заради това, че няма вода. Например село Гега беше община, село Яково бе също община, но се обезлюдиха поради липсата на вода. Това е истината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене