Християни и мюсюлмани от община Белица празнуват заедно Рамазан байрам

От 5 до 7 юли мюсюлманите от община Белица отбелязват края на постите през свещения месец Рамазан байрам, известен още като Шекер байрам. Ще почерпят беличани и гостите на града с вкусни специалитети.

С празника приключват едномесечните пости, в които вярващите мюсюлмани стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

Традицията повелява раздаването на милостиня без разлика на вероизповеданието на по-бедните, болните, сираците и децата. Празникът се нарича Шекер байрам, тъй като мюсюлманите се черпят и раздават със собственоръчно направени разнообразни сладки изделия /специалитети/, в които присъства основно захарта. В рамките на три дни младите целуват ръка на възрастните и искат прошка, какъвто е традиционният поздрав за празника.1932b85cbf8b82967672a716c8d70d9f

На 5 юли от 11.00 часа в центъра на Белица българите мюсюлмани ще изложат приготвените от тях разнообразни видове традиционни специалитети върху празнично украсени маси, с които ще почерпят беличани и гостите на града.

В празничната програма, организирана от читалищата в общината, ще вземат участие самодейните творчески колективи. Оркестър от тъпани и зурни ще огласи площада.

Кметът на община Белица Радослав Ревански сподели: „Има два повода този празник да бъде отбелязан. Първо, мюсюлманите от общината ни постигнаха духовно извисяване през изминалия месец, което ще съхрани духовния им заряд до следващия Рамазан. Второ, но не на последно място, е духовният диалог между християни и мюсюлмани. Така както всички заедно в Белица празнуваме и се радваме на всички християнски празници през годината, така и да отпразнуваме празника Рамазан байрам. Да се почерпим за здраве и да се повеселим. Идеята ми е чрез живия човешки диалог да подчертаем още веднъж вековното съвместно съществуване между мюсюлмани и християни. Взаимното разбирателство, изразявано в ежедневието ни чрез съседска взаимопомощ, уважение и разбирателство, зачитащо съжителство. Връзката ни да става все по-здрава, защото независимо от религиозната ни принадлежност, ние преди всичко сме българи и нашата родина е майка България. Защото ние имаме обща история, обща култура, живеем на обща земя. Заедно ще изградим едно по-добро общество!“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене