ШОК!!! Арестуван в Хасково чеченец, заподозрян за атентата в Истанбул

Арестуваният преди 5 години на Капитан Андреево чеченец Ахмед Чатаев (36 г.) е заподозрян за организатор на кървавия атентат на летище „Ататюрк“ в Истанбул

Името му излезе в публикация на турския вестник „Yeni Safak“.Трите взрива на летището гръмнаха на входа, на изхода и на паркинга. По последни данни са загинали 42 души ранените са 239. Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че събраните улики сочат участие на „Ислямска държава“, пише „Марица“.

Полицията подозира в съучастие към атентатите 8 душ. Един от тях е задържан, четирима се издирват. Вестникът предполага, че организатор е Чатаев, който по-рано бил приближен на лидера на престъпната организация „Имарат Кавказ” Доку Умаров,
а след смъртта му се присъединил към ИД. Тримата терористи, взривили се на летище „Ататюрк”, произхождат от руския Дагестан, Киргизстан и Узбекистан, пише „Yeni Safak” с позоваване на спецслужбите.

Агенция DHА съобщи с позоваване на източник в полицията, че един от терористите е гражданин на Руската федерация от чеченски произход Осман Вадинов, който пристигнал в Турция от сирийската Рака. Започната е работа по установяване на лицата, с които Вадинов е влизал в контакт по време на своето предходно идване в Турция през 2015 г.

Преди 5 г. – в края на май, Ахмед Чатаев бе арестуван на граничния пункт Капитан Андреево, след като при проверката на документите му станало ясно, че Русия го издирва за тероризъм. Чатаев бе доведен в Хасково и оставен в окръжния следствен арест, след като властите в Москва поискаха официално да екстрадираме там чеченеца.

Руската прокуратура го обвиняваше тогава, че е финансирал с близо $12 000 терористични формирования в Турция. Дори преди разглеждането на мярката му за неотклонение в Хасковския окръжен съд Ахмед Чатаев бе разпитван в ареста от офицери на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ).

През 2010 г. Чатаев, известен и като Едноръкия Ахмед, бил арестуван и в Украйна, но Европейският съд по правата на човека в Страсбург променил 39-ти регламент и не позволил на правителството да го екстрадира. Година по-късно
Хасковският окръжен съд и впоследствие Апелативният съд в Пловдив постановиха, че чеченецът няма да бъде екстрадиран
заради статута на бежанец, даден му от Австрия. Докато течаха делата съмишленици на Ахмед направиха митинг в негова защита във Виена.

Отделно от австрийските власти изпратиха и 3 вербални ноти до външното ни министерство през юни 2011-а. Пред двете съдебни инстанции бяха представени писма от различни правозащитни организации, които от години следят съдбата на Чатаев, включително и от „Амнести интернешънъл“. Още преди да приключи делото по екстрадирането тогава, Европейският съд по правата на човека изпрати писмо до нашата държава с искане материалите по процеса да бъдат изпратени веднага в Страсбург, за да се предотврати евентуалното ме предаване на руснаците, спомниха си днес юристи.

Чатаев е инвалид 2-ра група. Според правозащитници той е лежал в руски концлагер, след като го ранили в битка в Чечня. Там му отрязали ръката и са го измъчвали с ток, горили са ръцете му с проводници.

Ахмед успял да избяга през Азербайджан във Виена, където получил политическо убежище.

Там живеят двете му съпруги и четирите им деца. На 6 юли десетки чеченци се събраха пред българското посолство в австрийската столица, скандирайки „Свобода за политическия бежанец Ахмед Чатаев!“ и „България да не става съучастник в престъпление!“.
След края на процеса Чатаев продължил да снове между Австрия, Турция и Кавказ. Според информирани чеченецът със статут на бежанец в Австрия е експерт по експлозивите. Няколко години след излизането му от следствения арест в Хасково Ахмед Чатаев загубил и крака си при подривна акция в Русия, твърдят запознати с делата му. После Ахмед е лекуван първо в Грузия, а впоследствие и в Турция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене