Гърмен – общината на контрастите

Светлана ВАСИЛЕВА
Необикновена и странна община е Гърмен. Тук можеш да видиш истинското лице на мизерията и беднотията, както и приказни замъци, обърнати къщи с покрива надолу, домът на Флинтстоун, 200-годишни чардаци и артефакти от времето на траките.
Насред центъра на общината се намира ромското гето. Тъй нареченият квартал “Кремиковци” стана известен в цяла България покрай едногодишните протести на българите от размирния Гърмен.
Ромите са завзели най-стратегическото място в района и са вдигнали над 120 незаконни къщи и коптори. И няма как, минаваш покрай гетото, за да идеш до Лещен или Ковачевица. Пак там се намира село Марчево – меката на чудноватите хотели, а по-нататък е разположен небезизвестният курорт Огняново с минералните извори…
Повечето от местните хора признават, че живеят много трудно, превиват гърбове над нивите с тютюн, малцина са онези, които се трудят по цехове и администрации.
В общината има 16 села и 17 000 души население, а в тях живеят българо-мохамедани или помаци, както още ги наричат, и българи. Животът е еднакво труден за всички. Затова и с право хората казват, че оцеляват.
Въпреки това бизнесът е оценил по достойнство красотата на природата на Пирин и Родопите, уникалните минерални извори и традиции и се опитва да развива сериозен туризъм.
През последните години има бум в строителството на нови хотели и спа-центрове за релакс, отдих и лечение.
И напук на реалностите най-шантавите хотелиерски атракции се намират именно в село Марчево до циганската махала.
Над ромските незаконни къщи в гората се извисява псевдосредновековен замък. Стопанинът явно се надява, че такъв вид хотел ще привлича повече туристи. По-надолу в селото пък се пръкна първият в страната хотел “Обърнатата къща”. И постройката наистина е обърната с покрива надолу и основите на върха. Местните я наричат шеговито Къщата на Баба Яга. Но няма турист или пътуващ, който да не мине оттам и да не си врътне една снимка за спомен до къщата, построена наопаки. Наскоро се пръкна и друго чудо, хотел “Айнщайн”. Самият учен стои в цял ръст на терасата и посреща лично посетителите. Фигурата му е толкова сполучлива, че и тя стана атракция за туристите. В Лещен пък се намира глинената къща на Фред Флинтстоун – героя от едноименния анимационен сериал. В нея всеки любител на екзотиката може да пренощува и да се потопи в света на първобитните хора.
Тук е и уникалният архитектурен резерват Ковачевица с прочутите си 200-годишни къщи, които пренасят посетителя в други светове.
Но докато стигне дотам, на любознателния турист ще се наложи първо да опознае днешната българска действителност. Да прекоси села, които предлагат ужасяващи гледки – мръсотия, мизерия, разкопани пътища. Контрастът е толкова силен и въздействащ, че часове наред усещаш горчивина с всичките си сетива. И няма как да не те заболи душата от дъха на безнадеждност. Но вероятно има и такива посетители, за които паралелът между лукса и бедността е екзотика и незабравимо екстремно изживяване извън уредените им градове и домове. Хотелиерите искат да правят бизнес и затова прикриват отблъскващата действителност с високи дувари.
А зад тях местните страдалци продължават да протестират срещу двойните стандарти в държавата и да искат равни права за българи и роми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене