Шофьори се измъкват от глобите заради дефектни актове на полицията, тризначката Надежда също намаза

Шофьор отърва плащането на глоба за неправилно паркиране на автобусна спирка в Благоевград, след като бе глобен по отменен текст от съда в Наредбата за организацията и управление на движението на територията на общината. На 3 февруари сутринта благоевградчанинът Георги Ханджийски спрял лекия си автомобил „Опел Мерива”  на автобусната спирка на ул. „Васил Левски”, срещу входа на складовете на търговията. Това не останало незабелязано за автопатрула от 2-ро РУП – Благоевград и полицаите Велев и Терзийски му съставили акт за нарушение по чл. 31, ал. 3, т. 3 от НОУДТОБ, който шофьорът подписал без възражение. Въз основа на акта кметът на общината Атанас Камбитов издал наказателно постановление с глоба от 90 лв., което било изпратено на нарушителя. При обжалването на глобата  пред Районен съд се установило, че има разминаване между акта и наказателното постановление, в което били добавени факти, които не фигурират и не били вписани от полицейските служители. Съдията  приема това за съществено противоречие, което е накърнило правото на защита на Георги Ханджийски. Отделно от това актът е съставен по текст от НОУДТОБ, който е отменен с решение на Административен съд от 27.09.2013 г. и цялата разпоредба е обявена за нищожна.

Мотивите на тричленния съдебен състав, председателстван от Мария Тодорова, бяха, че местният орган на самоуправление е излязъл извън рамките на компетенцията си, като е преуредил вече уредени обществени отношения с по-висш нормативен акт (закони и правилници), например Закона за движение по пътищата, и е въвел административни санкции. Независимо от съдебното решение обаче санкции по НОУДТОБ продължават да се налагат и съдът продължава да ги обезсилва като незаконни, както и при конкретния случай  с Георги Ханджийски. На същото основание бе отменена глоба от 90 лв. на

Иван Въчков, който паркирал товарен автомобил „Фолксваген Кади” на пешеходната пътека на ул. „Сан Стефано“, в близост с кръстовището, образувано с ул. „Иван Михайлов“.

Йордан Лунджов бе глобен 50 лв. за това, че паркирал лек автомобил „Фолксваген Голф“ пред входа на  църквата „Въведение Богодорично” в кв. „Вароша“ и го миел. Той оспорил акта и твърди, че не миел колата си, а само е наливал вода от чешмата, тъй като имал проблем с водопроводната мрежа в дома си в кв. „Грамада“. Глобата му падна, тъй като е издадена по невалиден текст от НОУДТОБ .

По същия начин падна и глоба от 90 лв. на тризначката Надежда Станчева заради това, че спряла беемвето си на автобусната спирка на кръстовището на бул. „Св.св. Кирил и Методий“ с ул. „Илинден“. Тя бе отказала да подпише акта, тъй  като престоят бил само за 3-4 минути, колкото да отиде до аптеката, за да си купи лекарства, след като й прилошало.

Въпросът е защо полиция и община бълват дефектни актове по текстове, които не съществуват в правния мир.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене