Как Brexit може да „задуши“ Висшата лига

Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, като това решение може да навреди сериозно и на най-гледаното първенство в света

Правилата на ЕС осигуряват свободно движение на хора, което досега позволяваше на футболисти от страни-членки да бъдат трансферирани на Острова и да играят за английски отбори без нуждата от работна виза, каквато се изисква за други играчи – например южноамериканците.

Освен това, футболисти извън Европейския съюз трябва да са играли за националните отбори на страната си, за да могат да получат работна виза и да бъдат трансферирани във Висшата лига. Ако това правило остане в сила сега, то ще важи и за играчи от страни-членки на ЕС.

Това означава, че футболисти като Димитри Пайе, Н`Голо Канте и Антони Марсиал, които не бяха национали преди да дойдат на Острова, вече няма да могат да получават такава виза. Южноамериканците Диего Коща и Фелипе Коутиньо успяха да избегнат този процес, след като получиха европейско гражданство преди да пристигнат на Острова.

Така, Висшата лига затваря вратите си за невероятни таланти от Стария континент. Ако се върнем назад във времето, такива бяхаКристиано Роналдо, Тиери Анри и Лука Модрич – които не биха отговаряли на сегашните критерии за получаване на работна виза.

Досега футболист от страна-членка на Европейски съюз можеше да бъде трансфериран в петък (по време на трансферния прозорец, разбира се) и да излезе на терена в събота. Сега обаче правилата се променят и играчи като Роберт Левандовски, Пол Погба и други, които са свързвани с трансфери във Висшата лига, ще се нуждаят от работна виза.

В цяла Европа пък вече ще „гледат с друго око“ на играчите от Острова. Първенствата на стария континент имат ограничителни квоти за играчи извън ЕС, в каквито скоро ще се превърнат и британците.

Сривът на паунда също ще окаже негативен ефект върху трансферите на Острова, и то още от това лято. Заради това играчите автоматично ще станат по-скъпи за английските отбори.

В допълнение – английските отбори обичат да пазаруват и много млади талантиот европейските тимове. По настоящите правила и обаче, ако Великобритания излезе от ЕС, клубове от Висшата лига няма да могат да купуват играчи под 18 години от страни-членки на ЕС.

Разбира се, подкрепящите Brexit са на мнение, че това може да бъде положителна стъпка за младите английски таланти, които ще пробиват в първите отбори много по-лесно. От друга страна – много от блясъка на Висшата лига ще се загуби.

„Висшата лига е най-гледаното първенство, защото събира най-добрите футболисти от Европа и света“, каза преди време президентът на Стоук Сити Питър Коатес пред BBC News Six.

И накрая – за феновете. Brexit е потенциално лош не само за футболистите, но и чуждестранните фенове, които пътуват до Острова, за да гледат своите любимци.

Като страна-членка на ЕС, Великобритания предлагаше всички удобства на Съюза – ниски цени на самолетните билети, компенсации при проблеми с полетите, ниски такси на роуминга и т.н. Гласуването за излизане от ЕС може да удари сериозно по джоба на чуждестранните привърженици и да спре много от тях да ходят по английските стадиони.

Най-вероятната стъпка обаче е Футболната асоциация просто да се събере и да приеме нови правила, които да третират футболистите от Европейския съюз по същия начин, по който и досега. Иначе – резултатът може да бъде катастрофален за Висшата лига.

Squawka, Telegraph

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене