ЕКСКЛУЗИВНО! След протеста на пчеларите и бързата реакция на toppresa.com спират да пръскат със самолет инсектициди в района на град Гоце Делчев!

Докато някои „медийни официози“ са на уикенд и си почиват „лошата“ Топ Преса си свърши отново работата. Вчера късно вечерта отразихме протеста на 50 пчелари от Гоце Делчев, Брезница, Лъжница и други гоцеделчевски села, начело с общинския съветник от ДПС Салих Буковян от Брезница и бившия пожарникар Димитър Джогданов от Гоце Делчев, се събраха на летището в Гоце Делчев, откъдето излита летателната техника, за да пръска с инсектициди против комари, смятани за основните преносители на заразния нодурален дерматит по кравите, и поискаха незабавното преустановяване на пръскането. Броени часове след това  те излъчиха Инициативен комитет, който да сезира кмета на общината Владимир Москов и Районната прокуратура с искането им за незабавно спиране на самолетите и пръскането в региона с опасните и отровни за пчелите препарати.

Пчеларите заявиха че още днес и утре , в 5 часа сутринта, отново да се съберат на летището в Гоце Делчев и да възпрепятстват излитането на самолетите, както и пръскането с инсектициди, които убиват пчелите им в разгара на продуктивния им период.

Ако не се стигне до бързо и законово спиране на започналото пръскане и ако самолетите не си тръгнат още утре, пчеларите от Ггоцеделчевско предупредиха, че протестът им ще прерасне в гражданско неподчинение. За щастие общата ни работа даде ефект и по заповед на ръководството на фирмата изпълняваща поръчката за пръскането с инсектициди тази сутрин самолетите не излязоха да пръскат и по този начин се спасиха хиляди пчели и кошери от сигурен мор. Общият ни фронт за правата на пчеларите продължава. Продължаваме да работим по темата. Следете редовно www.toppresa.com. Има защо!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене