ЮГОЗАПАДНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ „НЕОФИТ РИЛСКИ“ ОТНОВО БЕ ДОМАКИН НА ПРЕСТИЖНАТА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ “BIOMATH 2016”

За втора поредна година Югозападният университет „Неофит Рилски“ бе домакин и съорганизатор на престижната международна конференция по математически методи и моделиране в различни области на биологията и други приложни науки “BIOMATH 2016”, която се проведе в Университетския център „Бачиново“.

????????????????????????????????????

Конференцията откри ректорът на университета доц. д-р Борислав Юруков.
„Много се радвам, че за втори път такова значимо събитие се случва на територията на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Математиката и математическите модели са едно от най-великите достижения на човешката цивилизация, а животът е венецът на творението на създателя. Затова изследванията в биоматематиката се считат за привилегия на учените, които работят в тази област“, каза доц. д-р Юруков. Той пожела на учените да открият нови факти, да докажат и обосноват нови закономерности в живота.

????????????????????????????????????

Домакинството на такава престижна конференция е признание за Югозападния университет „Неофит Рилски“. Чрез форума университетът осигурява възможност на студенти, докторанти и преподаватели да се срещнат с учени от различни страни и да обменят ценен опит.

????????????????????????????????????

„Докато стигнем до там, че да бъдем организатори и домакини трябваше да извървим доста сериозен път. Първо – създаването на хубава база в Бачиново, която да приема такива форуми, второ – създаването на Центъра за съвременни биоинформатични изследвания и Центъра за функционални изследвания в спорта и кинезитерапията“, каза проф. Петър Миланов, ръководител на Центъра за съвременни биоинформатични изследвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“.

????????????????????????????????????

В петдневния форум участваха около 60 учени от България, Камерун, Канада, Франция, Германия, Индия, Иран, Италия, Ирландия, Япония, Мексико, Холандия, Нигерия, Филипини, Полша, Румъния, Южна Африка, Турция, Обединени арабски емирства, Англия, Украйна и САЩ. Пленарни доклади изнесоха професорите Одо Дикман (Университета в Утрехт, Холандия), Ив Дюмонт от Международния център CIRAD, Монпелие, Франция,  Патрик Шипман (Колорадски университет, САЩ), Ханс-Йоахим Виден (Университета в Летбридж, Канада), Славка Чолакова (СУ „Св. Климент Охридски“). В конференцията се включиха и много български учени, сред които изследователи от ИМИ–БАН, Институт по микробиология “Стефан Ангелов“, Институт по молекулярна биология „Академ. Румен Цанев“, Институт по инженерна химия, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, Институт по механика, СУ „Св. Климент Охридски“, ЮЗУ „Неофит Рилски” – Центъра по съвременни биоинформатични изследвания, Центъра за функционални изследвания в спорта и кинезитерапията, Факултета по математика и информатика.

Всички участници останаха удовлетворени от престоя си в Университетския център „Бачиново“.

????????????????????????????????????

„Отзивите на участниците са много добри. Те са изключително доволни от домакинството на Югозападния университет и от базата му в Бачиново, която е идеално място за такива срещи“, каза проф. Румен Ангелов, ръководител на Катедрата по приложна математика в Университета в Претория (Южна Африка) и един от организаторите на конференцията. Той подчерта, че форумът дава възможност за връзки между различните области, в които се прилагат математическите методи и модели.

Конференцията бе посветенa на актуални изследвания в науките за живота, базирани на математически модели, както и на математически изследвания мотивирани от биологични явления. Тя може още да се определи като мултидисциплинарна среща на изследователи, които разработват и прилагат математически и изчислителни средства за изучаване на явления от биологията, екологията, медицината, биотехнологиите, биоинжинерство, науките за околната среда и т.н.

В рамките на форума се проведе и Школа за млади учени. Централно събитие в школата бе  т. нар. „Hot Topics Workshop“, на което се обсъждат актуални теми и свързани с тях открити проблеми. Бяха представени и презентации от различни области на науката. Компетентно жури от утвърдени международни учени оцени презентациите на участниците и награди най-добре представилите се. Отличени бяха 8 млади учени от Франция, Италия, Германия, Чехия, Полша и Турция, Индия и ЮАР. Всички докторанти, които участваха в Школата получиха сертификати.

Престижната конференция бе подкрепена от домакина на събитието Югозападния университет „Неофит Рилски“, Българската академия на науките (Институт по математика и информатика; Институт по микробиология “Стефан Ангелов“; Институт по молекулярна биология „Академ. Румен Цанев“; Институт по инженерна химия; Институт по биофизика и биомедицинско инженерство; Институт по механика), Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Фонд „Научни изследвания“,  Национална фондация за научни изследвания на ЮАР, Преторианския университет, Индийски технологичен институт, Обществото по математическа биология и Научен форум „ Biomath”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене