Чужденци се захласват по стари занаяти в Банско

Чужденци ще се захласват по старите занаяти в Банско. Общината, Читалище „Никола Вапцаров“ и Музейният комплекс осигуряват и тази година възможност българи и чужденци да практикуват стария занаяти в Посетителския информационен център.

Атрактивната инициатива се провежда всеки петък и събота, стартът е тази седмица. Инициативата ще продължи чак до 3 септември. Ще се провеждат демонстрации на бански занаяти – дърворезба, предене, плетене на шушони, везане на гоблени, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, пресукване на вълна, изработка на сувенири от тъкани.

Съботните демонстрации ще са съпроводени и с автентична фолклорна програма, песни и танци ще има от 18,00 до 18,30 часа. Гостите на Банско могат да се запишат на уроци по народни танци, по тамбура, гайда и пеене срещу 5 лева за един учебен час в дните от понеделник до петък.

Организират се в работните дни и еднодневни турове до археологически комплекс „Свети Никола“ и  късноантичната крепост „Ситан кале“, цената е 15 лева на човек. От понеделник до петък се провеждат информационни турове в Музеен комплекс, а малчуганите участват в интерактивни игри „Деца в музея“. Всеки четвъртък в Посетителски информационен център се излъчват филми за Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене