Загиналите при челен сблъсък в Гърция трима българи – световни учени

Два български автомобила се удариха челно в сряда на пътя Александруполис – Орменио в Гърция.

Четирима българи, сред които 3-ма учени на световно ниво, загинаха на място.

Двата автомобила са с хасковска и софийска регистрация, като единият е идвал от ГКПП Орменио, а другият е пътувал за там.

Фаталният сблъсък е станал на 121 км на пътя Александруполис – Орменио, където според очевидци едната кола е навлязла в насрещното платно.

В софийската кола са пътували гл. ас. д-р Добрин Добрев, доц. д-р Николай Цанков и Андрей Стоянов, каза за “24 часа” пресаташето на Националния природонаучен музей Силвия Тошева.

В отдела на музея “Гръбначни животни” работели 39-годишният Цанков и Стоянов, на 58 г.

Добрев, също на 58 г., работел в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.

Тримата заминали за Гърция заради общ проект по изследване на земноводни и влечуги. Той бил международен и финансиран от БАН. Целта била да се изследват инвазивни животни – такива, които не се срещат в дадена среда, но са пренесени от човек.

Учените са автори на много сериозен и авторитетен труд – книга за фауната на България, която е преведена и на немски език.

От тримата само Стоянов не бил доктор, но вече бил готов с хабилитационния си труд и дори имал дата за защита.

По информация на “24 часа” тримата учени са пътували с шкода комби.

Според запознати най-вероятната причина за катастрофата е спукана гума. Още не е изяснено обаче кой от двата автомобила е аварирал.

Водачът на хасковската кола също е загинал на място – 27-годишен младеж с инициали А. С. Оцеляла е единствено неговата спътничка – 37-годишната Т. Н., която е оперирана по спешност в болницата в Дидомотиху. Тя е била контактна след катастрофата и е успяла да се обади на близките си.

Труповете на загиналите са в болницата на Александруполис за съдебномедицинска експертиза.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене