Управителят на „Михайлидис” с последно обещание пред кметове от Гоцеделчевско: От 11 до 30 юли плащаме неплатения тютюн

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България, днес инициира спешна среща между кметове от общините Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев с управителя на гръцката фирма „Михайлидис” АД – Михаил Папанастасиу, във връзка с неплатените все още изкупени тютюни от реколта 2015.

„Вие лъжете нас, а ние лъжем тютюнопроизводителите, поставихте на няколко пъти срокове и дати, в които трябваше да се издължите към производителите, но не ги спазихте. Сега настояваме пред кметовете на населените места, където хората вече наистина мизерстват в очакване да си получат парите, да кажете твърдо кога това най-после ще стане. Искаме дата и твърдо обещание, което да е последно.

Верни ли са слуховете, че дружеството Ви е фалирало и хората няма да получат изкупената от Вас реколта тютюн 2015. Настояваме и да знаем какви са причините за забавените плащания и какви са намеренията на дружеството за настоящата изкупна кампания. Можем много лесно да Ви изгоним от региона, но правим компромиси заради съвместната ни работа“, обърна се към управителя на санданското дружество Михаил Папанастасиу кметът на Сатовча Арбен Мименов на проведената днес в залата на Общинския съвет в Гоце Делчев среща по най-наболелия проблем на хората от региона.

От своя страна кметовете атакуваха също гръцкия тютюнев бос. Те му заявиха, че не желаят повече да вкарват в заблуждение хората с лъжливите срокове, които той на няколко пъти поставя, че ще платят парите им, защото в крайна сметка тютюнопроизводителите обвиняват именно кметовете в лъжа.

„От 11 до 30 юли ще изплатим всички дължими суми на производителите, от които купихме миналата година тютюни. Разбирам ги напълно и моля за още малко търпение. Това е последният и категоричен срок и за спазването му лично аз поемам отговорност“, обеща Папанастасиу.

За закъснението на плащанията той се оправда със стачките на пристанищата в Солун и Пирея, където според думите му са блокирани стотици тонове тютюн, което препятства експедицията, износа и съответно плащанията, които очаква дружеството от реализацията.

„Първо ще платим на тютюнопроизводителите, после заплатите на служителите и работниците, които също от месеци сме ги оставили без пари. Започнахме много нормално изкупната кампания на реколта 2015, както и плащанията на изкупените в първите месеци количества, които после спряхме заради забавяне на кредита, който трябваше да теглим за разплащателните процедури. След това започнаха броженията в сектора и в Гърция за изкупните цени, което ни забави още месеци. Сега пък съвсем ни бавят стачките на синдикатите, които блокираха целия транспорт в Гърция. Проблем имаме и с „Булгартабак“, тъй като ние изкупувахме за тях тютюни, които също още не са ни платени“, обясни на срещата гръцкият представител на тютюневото дружество.

Той бе категоричен, че до средата на август дружеството ще бъде вече финансово стабилно и ще може да участва активно в изкупуването на тютюни от настощяата реколта. Папанастасиу дори обеща твърдо, че за компенсация и за връщане на доверието на тютюнопроизводителите към дружеството реколта 2016 ще бъде плащана в срок от 2 до 5 дни след продадените на „Михайлидис“ тютюни.

Заради заниженото през тази година производство на тютюн гръцкият тютюнев бос дори обеща почти двойно по-високи изкупни цени от миналогодишните. Той категорично заяви, че за фалит на „Михайлидис” АД не може и дума да става, с което опроверга плъзналите слухове сред тютюнопроизводителите, които вече наистина се страхуват дали ще получат парите си.

„Ако от 11 юли не започне превеждането на дължимите суми на производителите, вдигаме региона. В селата ни има хора, които разчитат изключително и само на парите от тютюна. Тези хора вече бедстват сериозно, защото нямат никакви пари и вземат на заем от близки, за да си купят хляба“, коментираха кметовете.

„Предлагам да определим 14 юли за следващата ни среща. Ако до тази дата не са започнали плащането, уведомяваме правителството и ресорното министерство и започваме масови протести както пред асминистрацията на фирмата в Сандански, така и пред Народното събрание в София“, заяви Арбен Мименов, чието предложение бе подкрепено единодушно от всички селски управници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене