Благоевград на път да притежава ски център

Изграждат кръгово кръстовище в центъра

 

Община Благоевград е в напреднали преговори с Българо-американската кредитна банка, за да стане едноличен собственик на ски зона „Картала“ в Рила планина. Центърът бе открит през 2008 г. като съсобственост между кметството и частен инвеститор, който тегли 12 милиона лева кредит. Заради необслужването му банката в момента е собственик на лифта.

 

„Стигнахме до компромисна цена от 3 750 000 лева без ДДС. Тя трябва да се изплати за 10 години на банката. Искаме да създадем общинска фирма, която да стопанисва съоръженията, както и хотела, за да развиваме ски туризъм, да модернизираме ски зоната“, каза още градоначалникът.

 

Общината иска да закупи оръдия за изкуствен сняг, да удължи пистата. Идеята е да се построят най-много 3 хотела, няколко заведения.

 

„Ако се окаже, че има държавни земи, ще предложим да ни ги прехвърли държавата и те да станат общински. Целта е да имаме такава ски зона, която да привлича туристи в Благоевград“, заяви Камбитов. И двете страни искаме този казус да се реши. Ние сме съсобственик, апортната ни вноска са терените, каза той.

 

Развитието на ски зона „Картала“ е част от мегапроекта „Спортен Благоевград“, който местната власт иска да реализира в областния център.

 

В момента ски пистата е с дължина 2000 м, има ски влек с начална станция на 1400 м надморска височина и горна станция на 1750 м надморска височина, а също така и къс учебен влек.

 

Кръгово кръстовище на булевард „Джеймс Баучер“ и улица „Васил Левски“ пък ще облеки трафика в центъра на града. Очаква се до броени дни работата да започне. В момента заедно с КАТ се обмисля как да се организира движението по околните улици. „Който паркира в района и затруднява движението, ще бъде санкциониран. За 45 дни фирмата трябва да приключи дейността си. Знам, че ще бъде затруднен трафикът, но апелирам към водачите да проявят търпение и разбиране“, каза Атанас Камбитов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене