Свещеник възражда храмове в Мелник

Отец Николай от половин година служи в единствената действаща църква в Мелник и същевременно работи по възстановяване на още няколко храма в района. Преди време пожар изпепелил почти до основи църквата „Свети Николай Чудотворец” в най-малкия град в България. В момента с дарения и доброволен труд се възстановява автентичната дърворезба на храма, а олтарът е почти готов. Църквата е част от някогашния манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ и заедно с параклиса „Св. Зона“ е сред най-ценните културно-исторически паметници в региона. Светата обител е построена в началото на XIII в. по заповед на деспот Алексий Слав. Вдигната е върху недостъпно място, част от крепостта на управника.
„Полагаме големи усилия да възкресим тази църква, в която две години не се е водила религиозна служба. Много ни помагат хора от местния бизнес. Предстои изографисването на стените. Чакаме доставката на специална мраморна настилка. Надяваме се, че през месец август светата обител ще бъде обновена и ще посреща миряни, които да се молят и палят свещи в нея”, споделя отец Николай.
С помощта на дарители предстои стягането и на църквата „Св. Йоан Предтеча”. 15-вековният храм е напът да се превърне в емблемата на Мелник. През 2004 г. археолози попаднали на останки на църквата „Св. Параскева – Петка” и след 12 години труд тя почти е готова да отвори врати. Тук са частици от мощите на свети Пантелеймон, на света Параскева, на св. Климент Охридски”, разкрива отец Николай. Постройката е на площ от близо 85 кв. м. На камбанарията са монтирани 7 камбани, донесени от Русия. Те са произведени в град Каменск в Урал. Имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър. Свещеникът се надява догодина в Мелник да има пет действащи храма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене