Решено! Личните карти вече ще са с чип

Народното събрание направи крачка напред към въвеждането на електронното гласуване, като одобри на първо четене законопроект, според който издаваните от 2018 г. лични карти вече ще са с чип, в който ще има биометрични данни и удостоверени за електронната идентичност и електронен подпис на лицето. Текстовете бяха одобрени с 86 гласа “за”, 1 “против” и 11 “въздържали се”.

Не се предвижда поскъпване на личните документи въпреки новите екстри. Изваждането им няма да е задължително, а подмяната на старите с нови ще става поетапно при изтичане на валидността на настоящите лични карти. Предвижда се такава възможност да има и за международните паспорти така, че всички българи по света да могат да се възползват от промяната. Новите документи ще бъдат изработвани от Българска народна банка, гласят още текстовете.

Депутатите одобриха още всеки български гражданин да може да откаже чип в личния си документ. По този начин обаче те няма да могат да се възползват от бъдещите е-услуги, които ще бъдат въведени. Липсата на електронна идентичност и подпис в личната карта най-вероятно ще направят невъзможно и електронното гласуване или поне ще го затруднят сериозно.

Въпреки че темата за чипа в личните карти е една от най-важните, с които 43-ото Народно събрание се е занимавало, депутатите въобще не обърнаха внимание на законопроекта. Заедно с него бе внесен и текст от ДПС, който бе определен като “меко казано спорен”. Според промените, за които от Движението настояват, всички българи ще могат да си издават лична карта без постоянен адрес. Депутатите от всички цветове заподозряха, че това е насочено към етническите малцинства и ще направи издирването им от органите на МВР при извършено престъпление почти невъзможно. Предложението бе отхвърлено след бурни неколкочасови дебати, в които се стигна до реплики, като тази, изречена от Тунчер Кърджалиев и насочена към Димитър Байрактаров от “Патриотичния фронт”: “Ако искате да се научите на патриотизъм, елате в ДПС ще ви научим”.

Предстои текстовете, свръзани с личните документи и електронната идентичност, да бъдат гласувани и на второ четене в комисия и в пленарна зала до края на тази сесия.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене