Майката на ранения в Италия ЮЗУ студент: Оперираха Цветелин, лечението може да продължи 6 м.

20-г. ЮЗУ студент Цветелин Иванов, който падна от 8 м на обект в Италия, където се хванал на работа през ваканцията, вчера претърпя тежка операция на ръката. Италиански лекари се борят да спасят ръката му, за да не остане инвалид.

Дупничанин, който е бил на работа на обекта по време на трудовата злополука, разказа: „Не видях момента на падането на момчето. Работещи на обекта се развикаха за паднал човек и аз отидох да помогна. Видях Цветелин да седи в неадекватно състояние. Беше изпаднал в шок. От едната му ръка течеше кръв. Не зная как точно е паднал. Работим с лебедки, които ни издигат до 12 м височина”.

Репортер на вестник „Струма” се свърза с майката на Цветелин Иванов – Мая, която от събота е в Италия заедно със съпруга си, за да помогнат с каквото могат на детето си. По телефона разтревожената майка заяви: „На сина ми му оперираха ръката, която е счупена лошо. Аз и баща му сме в неведение какво ще стане. Няколко дни след инцидента ни се обади по телефона Серго от Благоевград, който е собственик на фирма със същата дейност, че ни е осигурил билети до Каляри, за да видим сина си и да му бъдем подкрепа. Той ни каза, че на Цветелин състоянието не е тежко. Срещата ни се състоя на вилата на Серго. Той ни даде билетите за полет до Италия и се разделихме. Пристигнахме в Каляри в болницата при сина ни. Детето ми е с два супени прешлена на гръбначния стълб. Ще се наложи още една операция. Настанени сме в хотел със съпруга ми, но не се знае докога.

Лечението на Цветелин ще трае най-малко 5 месеца. Никоя от фирмите в България, свързани с фирмата на Марчело Иванов от Дупница, не отговаря на позвъняванията ми. Изпаднали сме в паника. Синът ни не е добре, нямаме средства да го лекуваме, а и пари за ежедневни нужди. В неведение сме. След инцидента синът ми е закаран в Бърза помощ. При такъв инцидент веднага се уведомява полицията. В случая полицията е уведомена няколко дни по-късно”, заяви разтревожената майка.

Репортер на вестник „Струма“ се свърза с дупничанин, който е бил свидетел на инцидента с Цветелин и се е върнал в Дупница. Той заяви: „Мога да разкажа всичко, но ако се запази анонимността ми. Страхувам се за живота си”, и затвори телефона.

Междувременно няколко дни след трудовата злополука, при която пострада 20-г. Цветелин Иванов, адресът на фирмата на Марчело Иванов „Денпауър“ е сменен. Фирмата на дупничанина е била регистрирана на адрес на семейство от Благоевград. В момента адресът е сменен. Родителите на Цветелин Иванов питат кой е сменил адреса на фирмата на дупничанина Марчело Иванов и защо се прави това.

Лечението на Цветелин Иванов, който е студент втори курс по икономика в ЮЗУ – Благоевград, ще струва хиляди евро, съобщиха близките му. Шефът на РЗОК – Кюстендил Сашо Котев, който е в платен отпуск, заяви: „От италианската болница ще си поискат парите от НЗОК, ако пострадалият е здравноосигурен, и лечението му ще бъде платено от България. Така постъпваме и ние, когато чужденец се лекува в България“, заяви Сашо Котев.

Вчера след обяд Владимир Велинов, който е работил на същия обект в Италия с пострадалия Цветелин, съобщи, че е провел разговор със служител от консулството на България в Италия. От там са казали, че ще предадат на българските институции имената на фирмите, които са изпратили работници на обекта в Каляри.

Както вестник „Струма“ писа, дупничанинът Владимир Велинов пръв се обади от Италия във вестник „Струма” и съобщи, че 20-г. Цветелин Иванов е паднал от 8 м височина и е пострадал тежко, настанен е в болница в гр. Каляри, но заради опита да защити правата му италианският работодател, който е от албански произход, го е изгонил от работа заедно със собственика на фирмата-посредник за набиране на работници за обекта – Марчело Иванов от Дупница. От страна на работодателя Марчело Иванов са предприети всички действия за защита интересите на пострадалия студент. От фирмата „Денпауър“ ЕООД са платени самолетните билети за Италия на родителите му, които са били поръчани от благоевградчанина Сергей и предоставени на съпругата на Марчело Иванов.

Това заяви вчера по случая благоевградската адвокатка Елена Бистричка, която е ангажирана с юридическата консултация на фирмата. Тя е категорична, че „Денпауър” ЕООД, чието седалище е на ул. „Роден край“ №4 в Благоевград, има изряден договор с италиански фирми за изпълнение на възстановителни действия след пожари. 15 работници са били на трудови договори, минали са през инструктаж с фирма за трудова медицина, имат застраховки. За трудовата злополука е информирана служба НАП, както и българската Инспекция по труда. Започнали са преводи на италиански на всички необходими документи по случая, като с това е ангажиран отново Сергей, тъй като е живял в Италия и знае езика.

От разговори с италианските лекари е станало ясно, че днес ще бъде извършена още една операция на ръката на пострадалия младеж.

Проверка в Търговския регистър показа, че дупничанинът Марчело Иванов е собственик и на фирма „Бенпауър“ ЕООД, която е също с адресна регистрация в Благоевград, но на ул. „Марица“ №23. Тя се явява като български клон на италианското дружество „Бенпауър Италия“ на Арбен Исуфадж, който е прехвърлил дела си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене