2 т неизкупен тютюн в Рибново, стопаните си чакат парите от декември

2 тона неизкупен тютюн залежава по къщите на хората в гърменското село Рибново, а  договорираните количества, които са предали на гръцката фирма „Михайлидис“, все още не са платени.

Местните жители си чакат парите от декември миналата година и вече са загубили надежда, че някога ще си получат възнагражденията за своя труд.

Според кмета Феим Иса, фирмите, които изкупуват продукцията, се подиграват с производителите, а причина за това е слабият контрол от страна на държавата.

„Фирмите смачкаха хората, а управниците явно са решили да съсипят тютюнопроизводството. Никой не контролира изкупната кампания. Надеждата ни е в новите промени в Закона за тютюна, но и там нещата не се знаят докъде стигнаха. Хората са оставени на произвола на съдбата”, категоричен е управникът на Рибново.

Затова тази година рекорден брой семейства са напуснали родния си дом, за да се трудят на тютюневите ниви в Гърция. Там получават дневна надница от 20 евро, като парите се изплащат всяка седмица.

„Поне 70-80 семейства тръгнаха към южната ни съседка. Още толкова заминаха на гурбет в Англия, Шотландия, Испания. През лятото в Рибново оставаме само аз, полицаят и ходжите”, призна Феим Иса.

По думите му, допреди години в гърменското село се произвеждало 150 тона тютюн годишно, а сега продукцията е не повече от 30 тона.

„Ако държавата не се намеси, хората ще останат без препитание, защото в нашия край производството на тютюн е основен поминък”, предупреди селският кмет.

„Представителите на гръцките фирми лъжат като византийци. Казват, че ще преведат парите, а след това се оказав, че не са изплати нито лев на производителите. Хората посяха лехите със семена, купени на вересия. Това е работа на депатутатие, на управниците. Те трябва да сложат край на този поризвол. Един селски кмет какво може да направи. Ако не се намеси държавата , ще стане страшно. Засега никой не ни чува“, оплака се Феим Иса.

Тютюнджиите са о тчаяни и вече нямат желание дори и да протестират. Според кмета на Рибново, след всеки протест, цената на суровината пада и това допълнително обезкуражава хората.

Изгубили надежда, че някой ще защити правата им, местните производители зарязаха домовете си и стегнаха куфари за южната ни съседка. През последните години хората предпочитат да работят по тютюневите ниви в Гърция, вместо у нас. Там получават дневна надница от 20 евро, която им се изплаща веднага.

ИлинденПрес потърси за коментар народния представител от ГЕРБ Георги Андонов. Той увери, че промените в Закона за тютюна ще сложат ред в този хаос и хората ще усетят това още следващата кампания. Вече има регистър с всички производители, който ще гарантира на хората, че произведените от тях количества ще бъдат изкупени от фирмите.

Срокът за вписване е до края на юни, като информацията ще важи за срок от една година и няма да се прехвърля автоматично за следващата.

Освен това всички фирми, които изкупуват суровина, ще минават през лицензионен режим в Министерството на земеделието. Направена е и още една стъпка, която трябва да защити правата на стопаните – създаването на арбитражни комисии към областните земеделски служби, които ще решават спорове между производители и фирми по отношение на изкупната цена и оценяването на зеленото злато. След подадена жалба, комисията ще трябва да се произнесе в седемдневен срок.

„Тези промени ще дадат повече сигурност на тютюнопроизводителите“, увери Андонов. Той напомни на стопаните, че трябва да се впишат в регистъра, ако искат да получат гаранции, че ще намерят пазар за произведената продукция“, призова Андонов.

„Апелирам всички хора, които не са регистрирали, да го направят, тъй като подавайки вярната и точна информация навреме, ще могат да разчитат също така на навременни действия от страна на държавата за подпомагане на този сектор със средства от националния бюджет“, допълни депутатът.

ИЛИДЕНПРЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене