Кметът на Банско Георги Икономов направи първа копка на проект за рекултивация на старо депо за отпадъци

Кметът на община Банско, Георги Икономов, направи първа копка на проект „Затваряне и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци – гр. Банско”. Проектът е на обща стойност от 1 819 млн. лева, като средствата са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ.  Рекултивацията ще се изпълнява по проект на фирма „ИСИ 09” ООД с управител инж. Пламен Захариев, избраният изпълнител е дружество „КЛФ – Банско” с управител Красимир Караиванов, а строителния надзор ще бъде изпълняван от фирма „Стройнорм” ЕООД с ръководител д-р инж. Сава Тачев.

Старото депо за битови отпадъци е разположено в местността „Св. Георги” на площ от 56 965 кв. м. Предвидените дейности по проекта включват техническа рекултивация на сметището, при която ще бъдат предепонирани над 70 000 куб. м битови и строителни отпадъци за срок от три месеца. След този етап, ще бъде извършена биологична рекултивация, която ще продължи три години – теренът ще бъде затревен, което ще позволи създаване на устойчиво зелено пространство.

„С реализирането на този проект ще успеем да възстановим теренът, използван до 2009 година за сметище на гр. Банско. Трябва всички ние да осъзнаем, че един от големите проблеми на съвременното общество е управлението на отпадъците. Устойчивите мерки в тази посока ще позволят да съхраним природата си за поколенията след нас. Пожелавам спорна работа на избрания изпълнител,  тъй като срокът от три месеца за изпълнение на дейностите е достатъчно кратък. Благодаря на правителството за предоставеното финансиране, като предстои да търсим средства за рекултивация и на депото в град Добринище” заяви Икономов по време на събитието.

На копката присъстваха още ръководството на община Банско, председателят на Общинския съвет – Владимир Колчагов, народния представител Даниела Савеклиева, общински съветници, представители на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, Регионалната инспекция по околна среда и води и други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене