Днес е Петдесетница

Православната църква днес отбелязва Петдесетница. Петдесетият ден след Възкресението (след Великден) е известен и като Ден на Света Троица, също и Духовден, и прославя явяването на Светия Дух пред апостолите.

Петдесетница винаги се отбелязва в неделя и е един от най-големите християнски празници. Смята се, че това е рожденият момент на християнската църква. На Петдесетница вечерната служба и утринното богослужение се съединяват – след света литургия се извършва вечерня. В молитвите на Петдесетница се спомня за починали родители и братя.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос.

Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели. Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи.

Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух.

За старозаветните Петдесетница бил един от трите велики празника. Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на хляб и жертвени животни като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет.

В по-късни времена на този ден се отбелязвало получаването на Синайското законодателство, петдесет дни след излизането на евреите от Египет. Празникът бил тържествен и радостен, в Йерусалим се стичало голямо множество хора, за да принесат в благодарност на Бога установената от закона жертва.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене