Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Програмата за е-управление и съдебна реформа е орязана с 90 млн. евро

Новата оперативна програма „Добро управление“, която наследява „Административен капацитет“ и включва мерки за развитие на електронно правителство и съдебна реформа, е намалена с 90 млн. евро. Това стана ясно след представянето на окончателната финансова рамка на оперативните програми, програмата за селските райони и финансовите механизми на ЕС, до които страната ни има достъп в периода 2014 – 2020 (виж инфографиките).

Държавата обяви, че ще издържи на газова криза

Държавата може да издържи до 45 дни, без да получава природен газ от Русия, която е основен източник гориво за българския пазар, в случай че кризата в Украйна доведе до прекъсване на доставките. Това увериха в парламента представители на газовия оператор „Булгартрансгаз“ и доставчика „Булгаргаз“. От двете държавни дружества бяха категорични, че освен запасите страната разчита на малки количества газ от собствен добив, както и на аварийни доставки от съседните страни.

“Сега”

Все повече младежи задлъжняват още преди да са започнали работа

Колекторските фирми, които събират дългове, уловиха нови тенденции в сферата, в която работят. Сред закъсалите със сметки и вноски българи расте броят на младежите, които отскоро са с лична карта и са потърсили услугите на компания за бързи кредити, за да си купят таблет, лаптоп, смартфон. Досега средностатистическият длъжник е бил мъж – бизнесмен или служител, на възраст от 41 до 50 години, изтеглил заем, за да инвестира.

Студът и стресът можели да върнат емигрантите от САЩ у нас

Макар да няма точна представа и политика за това как би привлякла обратно българите, потърсили късмета си зад граница, българската държава поне е наясно какво би могло да ги накара да пожелаят да се върнат в родината си. Студеното време, лошите условия и стресът на работното място били сред причините, които карат сънародниците ни да се замислят дали да не си купят билет за обратно.

“Труд”

Президентът ще държи реч пред депутатите в петък

Президентът Росен Плевнелиев планира да направи официално обръщение към Народното събрание в петък, научи „Труд“. От „Дондуков“ 2 са предупредили ръководството на парламента за инициативата.

“Стандарт”

Оцеляваме с 3 млрд. евро от гурбет

Българите оцеляват с парите на близките си гурбетчии. 3 млрд. евро, заработени в чужбина, влизат у нас всяка година. Това разкри депутатът от БСП Мартин Захариев. По официални данни на БНБ сумата за 2013 г. е била 806 млн. евро. Според Захариев обаче реалните пари са много повече, защото се дават на близките на ръка. С тях стотици хиляди българи покриват най-належащите си нужди.

Искаме компенсации от ЕС при санкции за Русия

България би могла да потърси компенсации от ЕС, ако съюзът реши да наложи икономически санкции на Русия заради кризата с Украйна. Това стана ясно от думите на министър Кристиан Вигенин, който вчера бе изслушан в комисията по външна политика в парламента.

“24 часа”

Патриарх Неофит е в добро здраве, имало нелеп инцидент

Патриарх Неофит се намира в добро здраве и изпълнява пълноценно своите задължения, съобщиха от канцеларията му.

“24 часа” по-рано информира, че главата на българската църква се препънал в олтара на литургия в Истанбул, където се срещнаха 13-те патриарси на православните поместни църкви.

“Монитор”

Младите теглят заеми, баба и дядо плащат

Млади безработни от т.нар. чалга поколение теглят масово бързи кредити, а нерядко се налага вноските по тях да се плащат от бабите и дядовците им. Това сочи проучване на пазара на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Обвиниха президента в натиск върху журналист

Президентът Росен Плевнелиев бе обвинен в натиск върху журналиста Петър Волгин от БНР. Това стана вчера по време на скандално заседание на комисията по култура и медии в НС. За изслушване бяха поканени представители на СЕМ и на БНР, които трябваше да обяснят какво ще се случи с предаването на Волгин.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене