Икона пази от катастрофи

Иконата е осветена от отец Бисер

Икона на Исус Христос пази от катастрофи в Симитлийско!
Святото изображение е поставено на пътя до село Сушица и вече е осветено от отец Бисер.
Само за последните няколко месеца в района станаха десетки пътни произшествия. Това накара кмета на община Симитли Апостол Апостолов и наместника на Сушица Георги Митрев да монтират иконата, която да пази шофьорите.
„Пътят е лош. Има много дупки по него. Това е причината да стават толкова много катастрофи. С иконата искаме да опазим хората от произшествия. Да им дадем надежда, че нищо няма да им се служи на пътя“, обясни пред „България Днес“ кметският наместник на Сушица Георги Митрев.
Иконата е вградена в постамент, който се вижда от преминаващите в района. Той е поставен по инициатива на общината. С общи усилия и труд Георги Митрев и неговите приятели издигнаха постамента, от който Исус бди над всички пътуващи.
„Иконата е висока около метър и половина. Над нея ще сложим навес с керемиди“, казва Митрев.
Преди година бе поставена икона на Исус Христос на същото място, но метеорологичните условия я повредиха и се наложи да бъде сменена.
„Сега е различно. Няма как иконата да се повреди от метеорологичните условия. Устойчива е. Художникът ми каза, че боите, които е използвал, държат на влага и слънце, така че съм спокоен“, каза още кметският наместник на Сушица.
Святото произведение е изографисано от художника Николай Кашев, който е един от най-известните художници в Пиринския край.
„Имам желанието да поставим още една икона на пътя. Вярващ съм и смятам, че има сила, която ни пази“, добави Митрев.

www.bgdnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене