Сблъсъци в Турция доведоха до смъртта на двама души

Турция-протести

Ожесточените сблъсъци между полицията и демонстранти, избухнали в различни турски градове, доведоха до смъртта на двама души – демонстрант и полицай, предаде Ройтерс, цитирани от vesti.bg.

Протестите, които прераснаха в сблъсъци, започнаха във вторник след новината за смъртта на 15-годишния Беркин Елван. Младежът бе ранен от граната със сълзотворен газ по време на антиправителствена демонстрация в средата на миналата година и почина след девет месеца в кома.

Сблъсъците продължиха през целия ден и през нощта и избухнаха с нова сила в сряда след погребението на младежа.

Вчера полицията в Истанбул използва водни струи, сълзотворен газ и гумени куршуми, за да попречи на десетки хиляди демонстранти да стигнат площад „Таксим“, след като участваха в погребалното шествие за Елван. „Две групи нападаха полицията и един младеж беше ранен в главата и по-късно почина“, заяви пред телевизия Си Ен Ен Тюрк представител на местните власти.

В окръг Тунджели, където също имаше протести, полицай починал от сърдечен удар, съобщиха местни медии.

В Истанбул по-голямата част от хилядите демонстранти, които се събраха на място за протест на около два километра от „Таксим“, бяха разгонени при полицейската операция. Друга част обаче остана и отвърна, като издигна барикади и хвърляше камъни по полицията, съобщава ДПА.

Демонстрации имаше на различни места в Истанбул, но най-големите бяха прекъснати, след като властите докараха цистерните за разпръскване на струи вода по демонстрантите. На протестите в столицата Анкара и в Измир полицията отново се намеси със сълзотворен газ.

Демонстрантите развяваха знамена и надуваха свирки, а някои пишеха със спрейове боя името на Беркин Елван по автобуси и сгради. „Протестираме срещу безотговорността на правителството и факта, че нямаше разследване“ за смъртта на Беркин, казва Дерин Дайхан, на 31 години.

Макар и смъртта на момчето вчера да се превърна в катализатор на протестите през последните два дни, демонстрантите дадоха да се разбере, че това не е единствената причина за недоволството им. „Има прекалено голям контрол върху нашия живот“, казва композиторът Чаглаян Йълдъз. „Несправедливостите, които се случват, ни изкараха на улицата“.

Протестиращите наричаха премиера Реджеп Тайип Ердоган „убиец“ и „крадец“ – намек за корупционните скандали, които разтърсиха правителството му последните месеци. „Полицията на ПСР (управляващата „Партия на справедливоста и развитието“) уби Беркин“, скандираше множеството в истанбулския квартал „Окмейданъ“. „Беркин Елван е безсмъртен“, „Правителство, оставка!“, „Рамо до рамо срещу фашизма“ и „Съпротива навсякъде“ бяха други лозунги, които можеше да се чуят от опечалените.

Гневът на протестиращите бе насочен срещу премиера, който одобряваше понякога бруталната намеса на органите на реда в разгара на протестите през лятото и нарече полицаите герои. Самият Ердоган обаче критикува протестиращите, определяйки протестите им за недемократични. Той призова сдруженията на работодателите, синдикатите и неправителствените организации да проявят отговорност и да не подбуждат към инциденти. „Който има проблеми, трябва да ги разреши пред урните“, заяви Ердоган.

Семейството на Беркин вини правителството на Ердоган за смъртта на момчето и обяви, че ще предприеме юридически действия пред Европейския съд за правата на човека, тъй като през последните месеци не е било извършено ефективно вътрешно разследване. Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ също оцени, че не е било извършено подобаващо разследване за смъртта на Беркин.

Президентът Абдуллах Гюл призова за спокойствие преди погребението на момчето.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене