Сензационен скандал в Топ ПРЕСА: Изборна афера – бело поле стана македонско село! Кметът изби рибата – регистрира 6500 комшии

Иван Стойчев допуска по 1800 души в една къща, далаверата тече от 12 години

Проста схема за захранване на партийни каси и кметски джоб произвежда български граждани в село Бело поле, Благоевградско. При наличието на около 600 местни български семейства в момента там са регистрирани 6 500 македонци. Кметът на Бело поле Иван Стойчев пък, който стои на поста от 12 години, е толкова убеден в своята неприкосновеност, че дори споделил пред познати: „Не съм решил, не съм станал кмет на Благоевград“.
Това разказаха пред ПИК възмутени от местния дерибей негови съселяни.
По познатата схема, която обикновено се нищи по избори и брои регистрираните в една къща цигани в дадени населени места, обитателите на една къща в Белополе наброяват дори 1800. По случая се е водило разследване, разказаха запознати, но в момента то по неизвестни причини е на трупчета.
Чудно е защо македонските граждани изпитват такова влечение към Белополе, при положение, че в село Рилци, което се намира от другата страна на Благоевград, са регистрирани едва 300 техни сънародници.
Местните хора имат обяснение за това и твърдят, че само за регистрацията на един македонски граждани от кмета гражданинат на съседната държава плаща 1000 евро. Между 3 и 5 години по-късно македонецът придобива българско гражданство, но не от чувство за национално самоопределение, а за да се възползва от възможностите, които му дава нашата държава членка на Европейския съюз.
Цялостната регистрация и получаването на гражданство излизат на комшията около 5000 евро, тъй като адресната регистрация му дава правото да се води за пребивавал, макар че може повторно дори да не е стъпвал в Бело поле.
Влизането в България също не му коства никакви усилия, понеже за 80-километровата зона до границата няма нужда от визи.
Според съселяните на кмета Иван Стойчев, той не сляга цялата сума в джоба си, а отчислява за политическа партия с влияние точно в този регион. Преплетени връзки водят към ВМРО, но и към личния приятел на Атанас Атанасов от ДСБ и шеф на Инспектората по образованието в Благоевград Ивайло Златанов.
Стойчев е свързан по партийна линия с партията на войводите и от 10 години е близък приятел със Златанов. Златанов пък захранва бизнеса на Стойчев, който върти няколко кафененца и ресторант, като му възлага снабдяването на училища в града със закуски и храна. От своя страна Златанов се смята за троянския кон на ДСБ в ГЕРБ, тъй като е станал общински съветник в града точно от управляващата партия.
Никой не се съмнява, че Стойчев върти търговия с регистрираните македонци в селото си по избори осигурява гласове първо за ВМРО, към която изтичала и част от сумата, с която бленуващите българско гражданство комшии се разплащали, както и на други партии срещу определени услуги. Завистниците в селото твърдят, че Стойчев се е нагушил най-малко с 650 000 евро за годините, през които неизменно е кмет на Бело поле.
Така например Стойчев скоро ще започне да преустройва бившата баня в Благоевград като хотел и ресторант, а в града се шушука, че е получил тлъстото партче под наем за благодарност. Остава да се установи кой е дал решаващото „за“ тази сделка и срещу какво.
При всички случаи разследването на неудържимия наплив от македонци точно към село Бело поле си заслужава да бъде размразено, а дългогодишният кмет – разследван.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене