Снимки: Криминалистът Антон Аргиров и жена му опоскаха до дупка комплекс „Ален мак“ в Благоевград!

Зорница ВЪЛКОВА, Тодор ТОДОРОВ

През последните две сед­мици най-коментираната тема е погромът, който на­прави семейството на кри­миналиста Антон Аргиров в комплекс „Ален мак“. Още на 2-ри декември стана ясно, че за броени часове, бизнес се­мейството на полицая, което работеше там вече две годи­ни в сладкарницата и меха­ната, опустоши наеманите до тогава обекти в компле­кса и се изнесе. Десислава Аргирова, съпруга на кри­миналиста от ОД на МВР в Благоевград, Антон Аргиров, наела камион и измъкнала цялото оборудване от обек­тите, разрушила детския кът, изнесла климатиците, уреди от механата, които Калъмбов купувал през годините, вклю­чително и развила електри­ческите крушки и от двата обекта.

Истори­ята с този престъпен акт, обаче има бо­гата пре­дистория, която „Топ преса“ успя да разплете. Още през ноември месец са водени разгово­ри между Методи Калъмбов и Антон Аргиров, че от януа­ри месец семейството му ще трябва да започне да плаща наем, тъй като до момента такъв не е бил оп­ределен и Аргирови работили в процент­но съотно­шение със сина на Калъмбов Сергей. От март месец във фирмата, която уп­равлява заведени­ята учас­тие няма Десисла­ва Арги­рова, тъй като е про­дала своя дял.

Фактът, че няма участие обаче не попречил на Десислава без да има право да сключва и подписва договори с дистри­бутори и да се възползва от сумите, които те дават за все­ки обект, който работи с тях.

Наемът, определен от Ме­тоди Калъмбов, е бил в раз­мер на 14 000 лв. за двете заведения, това в началото стреснало Аргиров и той за­явил, че му е непосилно да плаща толкова. Седмица преди да изнесат всичко от обектите, явно вече плани­рали пъкления си план, Ан­тон Аргиров съобщава на собственика, че е съгласен на този наем и ще подпише договора. За да се подсигури Калъмбов иска и гаранция от два наема. Следва една седмица в която подписа на Аргиров е постоянно отлаган с различни оправдания.

На 1-ви декември полицаят заявява, че на следващият ден сутринта ще подпишат. Още същата вечер обаче,

 семейството организира из­насянето на почти цялото оборудване от двете заве­дения, естествено зад гърба на собственика, който има фактури за всичко закупе­но през последните години, тъй като всички инвестиции са правени от общия оборот, който са изкарвали Аргирови и Калъмбови.

Превръщат механата и сладкарницата в истинска разруха и си тръгват. А на следващата сутрин в 8 часа сутринта полицаят Аргиров звъни на Калъмбов и го из­чаква пред дома му, за да му връчи топка ключове и да му каже, че напускат, на цялата тази сцена неволен свидетел става съсед на собственика, който излиза заедно с него от входа. Калъмбов заявил, че това не може да стане така, без да е прове­рил имат ли сметки за плаща­не, помо­лил ги да изчакат сина му, който под­държал отношения с тях и то­гава да си тръгнат. Аргиров обаче е категоричен, че нищо от заведе­нията не липсва.

„Казах му това и той си тръгна, час по-късно се обадиха от ком­плекса и ми раз­казаха какво е станало. Дошъл полицаят-рес­торантьор с 10 човека и камион и изнесли как­вото му падне. Аз подобно чудо не съм виждал, взели килими, уреди, та дори отвивали електрически крушки. Поли­цаите, негови ко­леги, се хванаха за главата, като видяха какво чудо са сторили“, разказва Калъм­бов. „Депозирал съм жалба в полицията, пус­кам жалба и до инспектората на МВР, за да видят има ли право по­лицай, да върти и ресторанти, кога работи, като той и през работ­но време наблюдаваше жена си и въртеше бизнеса. За ни­кого в тоя град не е тайна, че наематели са той и съпруга­та му. Полицай, та полицай! Ще стигна и до министъра на вътрешните работи, защото така не се прави. Този човек направи опит да ми извива ръцете, да не плаща наем, а накрая унищожи граденото от мен с години. Още повече идват празници, събирали са куверти за празненство­то, днес цял ден ме търсят хора, които са им дали пари. Буквално съм ужасèн“, каза Калъмбов.

Когато Калъмбов видял стореното, той депозирал жалба в полицията. А състоя­нието, в което намира ком­плексът, е повече от ужасяващо. В сладкарницата липсват: оборуд­ването на детския кът и един клима­тик в него, отоп­лителна завеса, щори, един кли­матик от сладкар­ницата, масите, цветята, касов апарат с принтер, крушките на полилеите, калъфите на мебелите, малките възглав­нички от диваните, музика­лен плейър, колони, витри­на за торти, фрапе машина, фрешмейкър, хладилна рак­ла, чаши, всякаква друга по­суда, цялата стока, заредена преди това, декорация, чети­ри телевизора, дори са отле­пени декоративни стикери от стените, а за капак са от­рязани и 30 м. кабели от ел. инсталацията.

В механата положението не е по-различно, там липс­ва: цялата посуда, конвекто­мат, пицарка, фритюрници, микровълнови, тостери, по­кривки, касов апарат с два принтера, две маси, както и крушките на полилеите, как­то и в сладкарницата, тук също има срязани кабели за климатици.

 Градината е с изрязани с нож ветробрани, които също липсват, цялата декорация и полилеи.

ПОГРОМЪТ Е ПЪЛЕН.

Едничката цел на поли­цейското семейство явно е заведенията да не успеят да отворят през декември, кой­то е най-силният месец за ресторантьорите навсякъде и никой да не успее да зара­боти там.

Десислава Ар­гирова започна да менажира сладкарница­та и механата преди около 3 години, в нача­лото започнаха заедно със сина на Калъмбов, Сергей Калъм­бов, но стана ясно, че Сергей отдавна се от­казал от това съдружие и за­това Калъмбов поставил въпро­са за плащане на наем, именно това отприщило действията на полицейското семейство днес.

Следват жал­би от страна на Калъмбови и много нови раз­крития. Оказва се,, че липсват и оборотите от последните дни, които трябва да се по­делят от двете семейства. Липсват и всички пари, даде­ни от дистрибуторите, които вероятно са усвоени непра­вомерно през онлайн бан­кирането, до което са имали достъп Аргирови. На 2-ри декември неясно кой осво­бождава в НАП и всички слу­жители, а е неясно, защото никой от собствениците на фирмата не го е направил и не е давал пълномощно, а Аргирова не е имала право да го прави сама, ако е тя.

Семейството на Калъмбов започва да се сблъсква с доста други разкрития, които са сведени и до знанието на разслед­ващите. Друг е въпросът, че разследва­нето се води от полицаите в Първо РПУ, където Ар­гиров рабо­ти. Не е ясно защо той не е временно отстранен до приключване на разследва­нето, както би било редно, след като има достатъчно доказател­ства, че той и семейството му имат отно­шение към случая.

В подкрепа на това е фактът, че лично той връща ключовете на Методи Калъмбов, а след това се устано­вява, че взлом няма, т. е., оборудването трябва да е изнесе­но от някой, който е имал ключ и достъп до обектите.

Не е направено до момента и претърсва­не на имоти, където може би се помещава изнесеното оборуд­ване, което създава сериозно съмнение за желанието на поли­цаите да свършат до­край работата си.

Означава ли това, че след като някой е служител на полици­ята, може да си прави какво­то си пожелае се питат хора в града?! Ар­гиров отдав­на създава впечатление на човек със сериозни финансови възможнос­ти, всички коментират и колата, с която поли­цаят кръс­тосва улици­те на града, а именно Ауди Q7, което повечето хора зна­ят колко струва. Полицай или бизнесмен е той?! Все въпроси, които очакват от­говор и ние, разбира се, ще продължим да го търсим.

По непотвърдена информа­ция влиятелен човек в МВР живее под наем в хотел, къде­то Аргирова е наемател. Ако е така, как той би разследвал подчинения си и няма ли да се окажат верни съмненията на хората, че случаят може да бъде потулен?

И все пак, въпреки неисто­вите усилия на Аргирови, за­веденията, които разрушиха преди седмица и малко, вече работят. Всички щети са от­странени и сладкарницата и механата отново посрещат гости, както до сега. Резер­вациите за празниците отно­во заваляха, а новият екип очаква клиентите си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене