Община Гоце Делчев издава смъртен акт на починало преди 18 години дете

Семейство Зейнул и Невсе Хаджи от село Брезница поискаха съдът да разпореди на Община Гоце Делчев да издаде смъртен акт на детето им, починало преди 18 години. Оказва се, че от 1998 г., когато родителите изгубили детето си, такъв документ не е бил издаван.

При създадения парадокс и допуснатите пропуски и от трите страни – родители, МБАЛ „Иван Скендеров“ и Община Гоце Делчев, съгласно член 38, ал. 4 от Закона за гражданската регистрация при липса на съставен акт за смърт, родителите на починалото дете могат да получат такъв по съдебен ред.

От събраните по делото доказателства станало ясно, че детето на семейството е родено през 1997 г. в Гоце Делчев. Поради заболяване на 22 февруари 1998 г. то е било прието за лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ с диагноза „Пневмония синистра“.

При проведеното лечение състоянието на детето се подобрило за кратко, но след това внезапно се влошило и то изпаднало в клинична смърт.

Въпреки усилията на лекарите детето издъхнало. Смъртта му е била констатирана от лекар и отразена в представеното по делото писмено извлечение от регистър за починали лица в МБАЛ „Иван Скендеров“.

Не е било установено по делото с категоричност дали е издадено от здравното заведение съобщение за смъртта, но от свидетелствата на двамата родители е станало ясно, че в скръбта си от загубата на детето и притесненията от подготовката за погребението му, те пропуснали да съобщят за смъртта в общинската администрация в Гоце Делчев.

По делото са били разпитани свидетели, а родителите на починалото преди 18 години дете са представили копие от акта за раждането му, както и документи за постъпването му в болницата и извлечение от дневник на здравното заведение, съдържащ рапорт от 1998 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене