Без категория

ИСТИНАТА ЗА ЦЕЛИЯТ СКАНДАЛ „ПИРИНСКА МУРА“

Пиринска мура

БЛАГОДАРНОСТИ ОТ РАБОТНИЦИТЕ КЪМ КМЕТА НА БАНСКО ЗА ПОДКРЕПАТА И УВАЖЕНИЕТО

В КАРЕ – Проблемът с недоволството на работниците в мебелната фирма в Банско е изключително сложен и тежък социален проблем. До момента е имало множество сигнали от работниците , но мерки не били предприети. Това, което се случва в момента, е края на една дълга сага, която е започнала през 2008 година, тоест нередовно изплащане на заплати, изплащане на части, забавяне с месеци, а хората работят, заводът работи, продукция има, но служителите не си получават заплатите.

Кметът посочи, че през годините до момента е трябвало да се направи една задълбочена проверка от държавна институция и да се види какво точно се случва в това предприятие, в което работят около 300 човека.  Работниците били в неплатен отпуск по вина на работодателя. Заплатите са изплатени за септември месец частично, тоест от октомври, ноември, декември, януари и февруари тези хора не са получавали заплати. Най-сложното в ситуацията според кмета е, че там работят включително и цели семейства, които нямат други доходи. От тогава до сега тези хора ходят на работа, произвеждат продукция, а не получават заплати. Според Икономов лостовете, които има кмета в една такава ситуация, в едни трудово-правни спорове и в една частна фирма са много ограничени. Общинските съветници в Банско решиха да поемат разходите по хонорарите на юристите, които ще заведат искови дела срещу ръководството на фирмата за изплащане на заплатите им. Този завод дължал и данъци на общината,но  ако собствениците на завода проявяват добра воля и решат да изплатят заплатите на работниците, с година, година и половина можели да бъдат отложени тези вземания. Трудна била и комуникацията, защото собствениците на предприятието са в Америка. Те потърсили среща с работниците, но държали кмета да бъде медиатор и гарант и за двете страни. След 7-часови преговори работниците и работодателите от мебелния завод в Банско си стиснаха ръцете. Те сключиха споразумение, според което хората ще получат поетапно възнагражденията си за последната половин година и ще се върнат на работа.

На този етап ние имаме удоволствието да ви разкажем изцяло този казус с дати и неоспорими данни.

Главните участници както стана ясно са работещите в предприятието и предприятието. Преди повече от две седмици в края на един работен ден, работници от „Пиринска мура“ поискали спешна среща с кмета Икономов. В разговора ставало ясно, че в предприятието текат консервационни дейности и били предупредени, че със заповед, която ще бъде качена на оградата, ще бъдат изведени в принудителен тримесечен отпуск. Икономов поел ангажимент, че в рамките на неговите правомощия ще направи всичко, което е по силите му, това да не се случи. Става ясно, че в предприятието няма синдикална организация и няма сключен колективен договор. Кметът осигурявал консултации с представителя на КНСБ за региона – Христина Аршинкова. Икономов поел ангажимента да внесе проблема в ОБС и изпълнява поетия ангажимент. На 12. 02 ОБС приема декларация в защита на работещите в Пиринска мура АД. Преди протестите Христина Аршинкова внася искане до кмета Икономов за провеждане на протестна акция и получава разрешение. В деня на протеста областната управа забранява протеста и органите на МВР връчват писмо на протестиращите. Протестът е повреден, а заместник областния Дурчов предупреждава Икономов, че протестиращите ще бъдат глобени. В отговор Икономов заявил, че лично той ще плати глобата на хората, които от месец септември миналата година не са получавали трудовите си възнаграждения. В същия ден собствениците на предприятието звънят от САЩ в кабинета на градоначалника. Той настоява да дойдат в България и отказал да води разговори по телефона. Господата са принудени да приемат настояването му и започват усилени разговори за датата и мястото на срещата. Настоявали тя да бъде на неутрален терен и предлагат това да бъде общината. Икономов приел и ролята на посредственик в преговора. Настоявал да получи предварително текста на споразуменията. Уточнен е и форматът на срещата. Настоявали да им бъде осигурена и охрана и преводач.

В понеделника на 17.02.2014 Икономов представил на протестиращите преведения текст на проекта за споразумението. На митинга в предприятието пристига и областния управител Палев и заместник областния Дурчов. Изрично се поставя въпрос за закрито от медиите заседание.

В сряда 19 февруари започват преговорите между двете страни. Извън уговорения формат на срещата в общината се явява зам.областния Дурчев и взима участие в преговорите, които продължили седем часа. Постигнато е споразумение и Икономов кани представители на медиите. В 18:30 в тяхно присъствие страните подписват.Преди приключването на пресконференцията се оказва, че в медиите е постъпил информационен файл за срещата от името на областната управа. В 17:30 часа, час преди полагането на подписите в медиите постъпва информация че името на областната управа се свързва с пиара на БСП Банско , който е управител на почивната станция  на РВД  и разбира се заслугата за всичко е да бъдат глобени съгражданите, които гладували. Работещите в предприятието смятат, че корените на злото са още в началото на приватизацията контролирана от местните социалистически първенци.

Калин КАЛИСТРИН

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене