Пътешествието на Топ Преса – Кресна и региона: Винената партия

Тони СТОЯНОВ
Намираме се в симитлийското село Черниче. През 2012 година селището е обявено за евросело. Черниче обаче е известно с още няколко неща. Тук е седалището на уникалната за страната ни винена партия. Тук се намира и една от най – атрактивните кукерски групи в региона. В основите на местния храм са вградени частици от мощите на Св. Трифон.
Още като влезете в селото ви правят впечатление асфалтираните и добре поддържани улици, зелените градинки с приятни кътове за отдих и многото млади хора. Според някои източници началото му е поставено през първата половина на миналия век, когато на това място близо до река Струма е построен хан, тъй като от тук е минавал търговски път. След това край хана къщи построили преселници от близките села. Черниче се намира съвсем близо до входа на Кресненското дефиле и главен път София – Кулата. Докато се разхождате в селото неможе да не ви привлече вниманието красивата сграда на местният храм Св. Георги. Той е изграден през 1999 година, а в престола му са вградени частици от мощите на Св. Трифон, който се почита като покровител на лозарите и земеделците. Хората тук вярват, че светецът им помага.
Край селото има много лозя. Не случайно в Черниче преди 20 години, по точно на 21 декемрви 1996 година, се създава винената партия. „Виното е любов, любовта е вино“, е девизът на черничани.
Иван Лулейски, председател на Винената партия: „Събирахме се една група от 10 – 15 човека и от разговор на разговор, от чашка на чашка, решихме и ние да създадем партия, тъй като тогава това беше модерно. Едни се създаваха, други се разпадаха от политическия небосклон и решихме и ние да я създадем и вече тя е факт 20 години. Тук там има още какво да се прекрои по лозята, има още работа, но следват и много други операции. От тук нататък всичко зависи от работата по лозята, за да имаме добри добиви и най – най – накрая да имаме хубаво вино.“
В клуба на винената партия в Черниче може да научите повече за уникалната формация, както и да изпиете хубаво червено или бяло вино. Девизът на партията е „Чрез виното да забравим злото!“.
„Освен любовта към виното, другото, което ни обединява е, като че ли добрината на хората също от важно значение за нашите сбирки. Аз не си спомням някога, когато сме се сбирали на такива сбирки някой от нас да е буйствал или пък да налита на бой. Никога такова нещо не се е случило. Смятам, че именно тази добра приказка между нас, добрината между нас е това, което ни събира освен хубавото вино“, продължи Лулейски.
Вълчо, член на партията: „Аз членувам във винената партия от 2001 година. Много ми е весело и приятно, че няма място за разправии. Тук не се бистри политика и за това може би е така приятно за всички, които посещаваме сбирките на тази партия.“
Завършваме с един пасаж за винената партия, изрецитиран от Георги Лулейски:
„Членове са само благи хора,
за веселие незнаещи умора.
И никой никому не мисли зло,
а само прави му добро“
(Продължава в следващия брой на в. Топ Преса)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене