Георги Пандев – Чадъра от Разлог – заменки, проверки от данъчни, източване на ДДС… а законът очевидно гледа на другата страна…?!

Калин КАЛИНОВ
Георги Пандев-Чадъра е един от най-известните бизнесмени в Разложко-Банския район. Той започва бизнеса си с дървен материал в първите години след демократичните промени. Много скоро след това прави дърводелски цех в село Добърско и цех за преработка на дървесина в родното си село Горно Драглище, където си вдига и къща с размерите и вида на палат. През 2010 година Пандев става съсобственик на луксозния хотел „Пири” край Банско, след като собственикът му Димитър Пиришанчин затъва в дългове. Влизането на Пандев в „Пири“ съвпада с няколко публични продажби на дърводелските му цехове, които били обявени за продан заради непогасявани от Чадъра банкови кредити. По същата причина Г. Пандев се разделя и с шивашкия си цех в Г. Драглище. Бизнесът на Пандев тръгва надолу в началото на кризата, когато бяха въведени и железни правила при добива на дървесина, което е основният източник на препитание на братя Георги и Иван Пандеви.
Преди няколко години Г. Пандев се дипломира по специалността „Право”, юрист е и съпругата му Боряна.
През юли 2014 година дървеният бос Георги Пандев и съпругата му Боряна от разложкото с. Горно Драглище вдигат тежка сватба на дъщеря си Мартина. Година по-късно зетят Спасимир Янакиев от Разлог почива внезапно в столичната клиника ИСУЛ. 28-годишният мъж е получил инсулт и изпаднал в кома, веднага е транспортиран за София, но лекарите не могли да спасят живота му.
Семейството на младия мъж е добре познато в Разлог. Преди няколко години родителите му Кирчо и Бойка Янакиеви стопанисваха едно от най-популярните заведения в Разлог, известно в града като „Фонтаните”.
През 2009 г. става ясно, че фирми, свързани с управляващите, и бивши служители в силовите групировки са сред облагодетелстваните от държавните замени.
Втората по големина от всички извършени замени е за 468 дка в района на Разлог. Те са получени от фирмата „Боби-2004“ ЕООД, собственост на местния бизнесмен Георги Пандев, по прякор Чадъра, който е един от големите играчи в бизнеса с дървесина в района на Пиринско. Самият той заявил, че няма намерение да строи върху получените държавни имоти. „Аз се занимавам с дървопреработване вече 15 години и ще добивам от тях материал“, казва управителят на „Боби-2004“ ЕООД. Той твърди, че е дал на държавата двойно повече гори в района на Смолян.
Георги Пандев-Чадъра е известен на местните правоохранителни органи. Неговата фирма „Бабата“ ООД попада в списъка на НАП с некоректните платци със сумата от 250 хил. лева. Тогава по искане на данъчните са иззети задграничните паспорти и разрешителните за оръжие на Георги Пандев и съдружника му Георги Механджиев. Според медиите името на фирмата „Боби-2004“ е било замесено в разследвана схема за източване на ДДС.
Преди повече от десет години в разложкото с. Горно Драгалище на данъчно-прокурорската мушка попада местната бизнес знаменитост Георги Пандев-Чадъра. Предварителното производство срещу него (сл. д. №127 от 11 февруари 2004 г.) е образувано по два текста от НК – за избягване плащането на данъци в големи размери (чл.255), чрез използване на счетоводни документи с невярно съдържание (чл.256). Според информационната система Дакси, Георги Пандев-Чадъра фигурира като собственик само на две еднолични фирми – Боби (която е регистрирана през 1996 г. и заради която той влиза в полезрението на данъчните и на прокуратурата) и Бабата (която е регистрирана през 2001 г. и тогава е вън от всякакво подозрение). За сметка на това Чадъра притежава резиденция в родното си село, която е съоръжена със зимна градина и басейн.
Георги Чадъра е погнат след данъчно-ревизионен акт. От него е видно, че разложкият бизнесмен е начетен за мизерната сума от 17 000 лв. (за фактурирани фиктивни превози и продажби на строителни материали). Макар да е публична тайна, че и до днес Чадъра е един от регионалните ключови играчи в дървения бизнес. На всичко отгоре по време на проверката полицията в Разлог изненадващо установила, че още 6 март 2003 г. Чадъра е продал Боби ЕООД на руския гражданин Сергей Балтаков, който пък прехвърлил регистрацията й на следния адрес: София, район Студентски, ж.к. Студентски град, бл. 52, вх. Б, ет. 6, ап. 610. Последвалите проверки установили, че на посочения адрес никога не е живяло такова лице.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене