Дойде време за море, да се доверим ли на министър Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни вчера колко по-добре е човек да си почива на българското Черноморие, а не в Гърция. Ето и аргументите: “Чадърите и шезлонгите в Гърция са безплатни, но тамошните плажове не предлагат “всички услуги”. “В Гърция няма водно спасяване, няма медицинско обслужване, почистването не е с такива изисквания, каквито има у нас, и има изисквания за консумация“, обясни тя. Ангелкова обеща и драстично намаляване на цените на чадърите и шезлонгите. Засега цената на чадър без шезлонг започва от пет лева и стига до ВИП нива за по-ексклузивните ни плажове, където зоната за свободно плажуване най-често е около цимента за душовете в дъното до шосето. В Гърция срещу едно кафе за две – три евро плажуващите получават право цял ден да използват шезлонг и чадър, заедно с кафе и минерална вода. Плажовете в Гърция са твърде много, за да са претъпкани и навсякъде има зона за свободен достъп.

Вторият аргумент, с който Ангелкова se oпита да удари в земята Гърция, е за чистотата на водата. “Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат, за да се гарантира безопасността на туристите. От 94 взети проби, 67 показват отлично качество на водата – много по-добро от това в Гърция. Тази година първите проби на водата показват, че водата е чиста, особено в Лозенец, там, където се спекулираше в началото на седмицата. Първите проби, които РЗИ взе в петък, показаха, че водата е абсолютно чиста”, обясни тя.

11781740_987971434594249_3550297969821700741_n

За 2016 година носители на приза СИН ФЛАГ са над 4000 плажове и пристанища в 49 държави.

Гърция е на четвърто място с  396 от които (както и 9 пристанища). Те са отличени със „Син флаг“.

Родните плажове, отговарящи на стандартите за предстоящият сезон са само 10. По северното Черноморие в класацията попада само Слънчев ден.Традиционните носители на приза Албена и Златни пясъци не са сред отличените за лято 2016. На юг със “Син флаг” могат да се похвалят плаж“Източен” в Поморие, “Централен”, “Източен” и Нов” в Свети Влас, “Север” и “Юг” в Слънчев бряг, “Харманите” в Созопол, “Оазис” (Лозенец) и Дюни. Яхтеното пристанище “Марина Диневи” за поредна година е носител на приз за качество, чистота и безопасност на морските води.

Испания е отличник по брой чисти плажове, морски води и пристанища. Според класацията 570 плажа и 101 пристанища или общо 671 места отговарят на критериите за екологичност!

Във Франция на 394 от плажовете и 98 от пристанищата по Френската Ривиера се развява „Син Флаг“ – признание за екологична чистота, както на крайбрежните пясъци, така и на морската вода. Това нарежда страната на второ място в света по брой сини флагове.

Турция: според журито на екопрограмата „Син флаг“, в югоизточната ни съседка броят на чистите плажове е 420, а на пристанищата – 22, което поставя страната на трето място в престижната класация.

11750677_987971437927582_1854153288477927797_n

Ето какво e написал в социалните мрежи един подготвящ се за морска почивка българин:

Ох, дано събера парички тая година, да ида пак в Гърция, където водата била по–мръсна, плажовете не се почиствали, и услугите били много по–малко (според министър Ангелкова). Примерно на три километра плаж има само две капанчета в двата края, едното без музика. Да не говорим колко малко уважават тия хора балканските традиции на попфолка, ами ми пускат само английско и американско по уредбата и то тихо. Ще стискам зъби и ще трая, утешавайки се с фрапенце, защото не съм достоен за световното ниво на българските плажове и услугите по тях… Ще дъвча вечерта калмари, ще пия ледено узо и сълзите ми ще капят, защото ще си спомням за цацата в Несебър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене