За и против референдума в Крим

Крим

Около 100 руски артисти днес са се подписали под писмо в подкрепа на руския президент Владимир Путин в офанзивата му в Украйна и Крим. Сред оказалите подкрепа на държавния глава са диригентът Валерий Гергиев и кино режисьорът Павел Лунгин. В писмото, което е публикувано на сайта на руското министерство на културата, артистите казват, че не могат да останат „безразлични коравосърдечни наблюдатели”. „Подкрепяме категорично позицията на руския президент за Украйна и Крим”, се казва в обръщението. Сред подписалите са директорът на Мариинския театър в Санкт Петербург, Валерий Гергиев, и директорът на Балшой театър в Москва Владимир Урин. Подкрепа към Путин са изразили още ръководителят на Кремълските музеи Елена Гагарина и директорът на музея „Пушкин” Ирина Антонова.
Подписа си под писмото са сложили още певецът от група „Любе” Николай Расторгуев и режисьорът Фьодор Бондарчук.
От своя страна, международната общност осъди опитите за присъединяване на Крим към Русия. Групата на седемте най-развити икономики (Г7) призова Русия да спре всички усилия за анексиране на украинския регион Крим. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.
В 11.30 часа (13.30 българско време) лидерите на Г7, председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой „и аз в нова декларация ще призовем Русия да прекрати всички усилия за анексиране на украинската Автономна република Крим”, каза Барозу в съобщение в „Туитър”.
Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щанмайер заяви, че Европа трябва да реагира, ако Крим се присъедини към Русия. Той подчерта, че подобно действие би било неприемливо от гледна точка на международното право. От ОССЕ също изразиха позицията си относно референдума, като заявиха, че вотът за статута на Крим противоречи на конституцията на Украйна и трябва да се смята за незаконен.
На свой ред, германският канцлер Ангела Меркел определи действия на Русия като опит за „анексиране” на Крим към своята територия.
В същото време, напрежението в Крим не намалява. Отрядите за „самоотбрана на Крим”, които охраняват международното летище „Симферопол”, частично ограничиха приемането на граждански самолети до 17 март.
Първият вицепремиер на автономната република Крим Рустам Темиргалиев обяви, че целта е да не се допускат провокатори на територията на полуострова.
Темиргалиев подчерта, че тези действия са необходими, за да не се допуска проникването на екстремисти по време на референдума в Крим, който ще се проведе на 16 март. От 17 март летището ще се върне към нормалната си работа.
Темиргалиев допълни, че преди няколко дни отрядите са превзели и кримското предприятие „Кримаерорух” и контролират работата му.
Украинските спецслужби днес заявиха, че са задържали в Херсонска област „разузнавателен патрул на руската армия”, който е пристигнал от Крим, за да събира информация за украинските части. Според украинските служби групата е влязла в Херсонска област, като е заобиколила контролните пунктове по административната граница между Крим и останалата територия на Украйна.
Ръководителят на групата е офицер, родом от руската Рязанска област, но използващ украински паспорт.
Новината бе обявена на фона на засиленото напрежение между Киев и Москва и опасенията на Украйна, че след като присъедини Крим, Русия ще се опита да установи контрол и над други украински области по бреговете на Черно море.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене