Общините получават 1 млн. лева за електромобили

До края на юни стават ясни одобрените кандидати

Министерството на околната среда и водите, чрез Националния доверителен екофонд /НДЕФ/, ще насърчи общините да купуват електромобили и хибридни автомобили за нуждите си. Това заяви във Велико Търново ресорният министър Ивелина Васиелва, която участва във форум за новите възможности пред общините да инвестират средства в екология.

1 милион лева са заделени за возилата, с цел ограничаване на вредните емисии и намаляване на парниковия ефект. Одобрените кандидати ще получат по 20 хил. лв. субсидия за купуване на електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден. НДЕФ отпуска и 14 млн. лв. за реализация на реализацията на мерки за енергийна ефективност. 1, 350 млрд. лева ще са достъпни за общините по ОП „Околна среда” 2014-2020, стана ясно по време на срещата.

Още 1,2 милиарда лева са отредени за проекти в областта на водите, ефективното управление на отпадъците, биоразнообразието, подобряване качеството на атмосферния въздух и превенцията от наводнения и свлачища. През 2016 г. за изграждане на инфраструктура в областта на водния сектор, отпадъците и биоразнообразие чрез ПУДООС са предвидени 61 млн. лв. НДЕФ отпуска и 14 млн. лв. за реализация на реализацията на мерки за енергийна ефективност.

115 милиона лева е рамковото финансиране за проекти за подобряване на качеството на въздуха, а още 20 милиона лева – за превенция на наводнения. 552 милиона лева са били инвестирани в сферата на екологията в областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра. 47 са успешно реализираните проекти по ОП „Околна среда” 2007-2013, на обща стойност 508 милиона лева.

Новата Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци, изградена край с. Шереметя, бе един от примерите за успешните начинания на Община Велико Търново. С финансиране от ПУДООС в Северен централен регион са реализирани 19 проекта, а още 14 са получили средства чрез НДЕФ. Изградени са общо 9 пречиствателни станции и две системи за управление на отпадъците.

www.kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене