ДФ „Земеделие“ Благоевград с най-много наказани за корупция през 2015 г. в областта

За цялата 2015 година както и за 2016 година до април месец, няма подадени сигнали за корупция от 13 от общо 14-те общини на територията на област Благоевград. Това стана ясно от доклад на областният управител Бисер Михайлов по време на днешното заседание на областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в Благоевград.

„Изпратени бяха писма до всички 14 общини в областта, както и до 34 институции с искане за предоставяне на информация относно получени сигнали за корупция, разпоредени проверки и предприети антикорупционни мерки. Получени са отговори от 13 общини и 31 институции.

След обобщаването на получената информация стана ясно, че в 13-те общини в област Благоевград няма получени сигнали за корупция в периода 2015 до април 2016 година“, съобщи областният управител Бисер Михайлов.

 Той добави, че сигнали за корупция са подали от ОД на МВР Благоевград където през 2015 г. има 4 жалби на граждани, касаещи корупция сред служителите на МВР. Извършени са две дисциплинарни проверки срещу служители на ОД на МВР Благоевград.

„В Регионална дирекция на горите Благоевград са получени 8 жалби и сигнали за нарушение на закона за горите като сред тях няма сигнали за корупционни практики.  В ЮЗДП има постъпили сигнали за корупционни практики от страна на служители от ТП „ДГС Земен“, ТП „ДГС Струмяни“, ТП ДГС „Петрич“ и ТП ДГС „Якоруда“. За всички подадени сигнали са извършени надлежни проверки и са сезирани съответните регионални дирекции и районни прокуратури“, добави още Михайлов.

 В РИОСВ също има подадени 3 сигнала, два от които анонимни, като всички са отхвърлени.

Сигнал има и срещу паркова охрана на НП „Пирин“, който също е отхвърлен като неоснователен.

„За подадени 6 сигнала за корупция ни уведомява и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“. Сигналите касаят най-вече Областната дирекция на ДФ “Земеделие“ Благоевград. Извършени са проверки по всички сигнали, като при една от проверките е констатирано нарушение от страна на служител в областната дирекция на ДФЗ. Той е предложен за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 90, ал.1 от Закона за държавния служител.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ е разпоредил извършване на проверка на служителите в Областна дирекция на ДФЗ Благоевград извършвали административни проверки по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“, по мярка 6 – „Развитие на стопанство и предприятие по програмата за развитие на селските райони“ . При проверката са констатирани нарушения от страна на 4-ма  служители, двама от тях са уволнени дисциплинарно, на един е наложено дисциплинарно наказание порицание, а един е освободен по взаимно съгласие“, допълни още областният управител на Благоевград.

 На днешното заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията (ООСППК) беше приет и Плана за действие на съвета за 2016 година.

Представители на Асоциация „Прозрачност без граници“ представиха пред членовете на съвета и резултатите от изследването си „Индекс на местната система за почтеност“.

На заседанието на ООСППК Благоевград присъстваха почти всички членове на съвета от държавни и местни институции като ОД на МВР Благоевград, РЗИ, Агенция Митници, РИО, Окръжен и Районен съд Благоевград, кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков.

 

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене