В Дебрен нямат дилема за кого ще гласуват

Не един и два са проблемите за жителите на гърменското село Дебрен. Но почти всички нямат проблем и дилема за кого да гласуват на парламентарните избори. „Тук сме повечето тютюнджии цял живот. Знаем какво е да се трудиш, а да не получаваш адекватно заплащане за къртовската си работа. Не ни дават добра цена за „зеленото злато”. Но моята партия е ДПС, няма друга и няма да има. Някога, в трудни години, тя се пребори да ни върнат имената. А човек за едното свое име живее”, реди пенсионерът Ахмед Кутелов, който е седнал на припек в парка в центъра на селището.

Очаква с нетърпение появата на Централния предизборен лъч на ДПС. За да чуе обещанията на политиците. И да зададе своите въпроси към тях. „Само ДПС се бори за нас, това е истината. Но нека тези политици идват по-често, не само преди избори. Това ще им кажа. За да ни чуват по-често, да ни питат за проблемите, за това как се изкупува тютюнът, има ли пазар за доматите и краставиците, за картофите и боба. Да усещаме, че има държава и държавници. Да не се чувстваме изолирани”, казва бай Ахмед.

Боли го, че много от младите – между 200 и 300 души, са в чужбина или се стягат да заминат на гурбет зад граница.

„Вярвам, че е дошло време разделно за политиците – ако не обърнат по-голямо внимание на нашия народ, то няма какво да задържи младите в България. Ще останем само ние, старците. Както сега пустеят нивите, ще пустеят и къщите. Това не бива да се допуска. Вярвам в ДПС, че ще опита да промени нещата”, казва възрастният мъж. „Щ гласувам, ще подкрепя партията, тя си е наша. Да си изпълнят обещанията нашите политици. Това е важно за нас. Макар че не са сами в управлението, зависят нещата и от други партии”, допълва той.

Халил Гавазов е категоричен, че ДПС защитава всички български граждани. „Взех си календарчета с кандидат-депутатите. Но искам да ги виждам и на живо тук, след като минат изборите. От работа имат нужда младите, нека да вдигнат цените на тютюна. Няма какво да се работи вече. Няма и кой да работи. Който спечели, да оправи нещата, но да мисли за обикновените хора. Тук разчитаме на земеделието и донякъде на животновъдство. Никакви колебания нямам за кого да гласуваме. Имам надежда, че за младите ще се оправят нещата”, казва Халил, който цял живот е месил хляб. Хлебарят се надява, ще се намерят държавници, които да „омесят” така нещата в страната ни, че другите да ни завиждат. Да имат работа хората, добри доходи, да са усмихнати и обединени.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене