Скандали тресат превозвачи по оста София – Дупница – Бобов Дол,заинтересованите искат проверка за конфликт на интереси

Не е ли по-добре да се направи качествен закон за лобизма?Георги АРГИРОВ

Серия от скандали разтърсиха жителите на Дупница и Бобов дол, като поводът за споровете бе спечелен конкурс по Закона за обществените поръчки, коя фирма да осъществява автобусният превоз от столицата до миньорския град. Конкурсът бе спечелен от Ивайло Константинов, собственик на фирма „Ивкони“, председател на ОбС – Дупница и спомосъществувател на местния волейболен отбор. Бобовдолската фирма на Румяна Николова, подала сигнала за възможен конфликт на интереси срещу Ивайло Константинов, е сключила договор за транспортно обслужване на община Бобов дол. Фирмата обслужва линиите на Бобов дол от десетилетия, като същевременно през последните 10 години цялата фамилия се изреди като съветници в Общинския свет в миньорски град. Последния договор транспортните босове Румяна Николова и съпругът й Емил Рангелов сключват на 25.05.2011 г. с екскмета Грети Алексова. По това време техният син Рангел Рангелов е общински съветник. Договорът е изтекъл на 17.12.2014 г., но е сключен анекс на 17.12.2015 г., когато в ОбС Рангелов е сменен от сестра си Йорданка Рангелова. Освен Рангелови с обвинения за конфликт на интереси срещу Константинов скочиха и членовете на партия „Народен съюз” Вергил Кацов и Лорета Николова. Това накара ОбС шефът на Дупница И. Константинов сам пожела Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси да го провери. Колегите от вестник „Вяра“ се заеха да разнищят случая, ето до какви факти и заключения достигнаха…
„Председателят на ОбС-Дупница Ивайло Константинов сам пожела Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) да го провери след обвиненията на бобовдолска транспортна фирма, че е в конфликт на интереси, тъй като фирмата му „Юнион Ивкони” спечели поръчка за превоз по линията София-Дупница. Факт е, че фирмата извършва превоз по тази линия не от вчера, а от 15 години. Преди месец се проведе конкурсът, в който бобовдолската фирма беше декласирана заради представяне на оферта, която не отговаря на изискванията по ЗОП. Така линията Дупница-София беше спечелена от фирма „Юнион Ивкони”. „Решението на Общинския съвет за утвърждаване на транспортните схеми и определяне на пакетите по ЗОП беше взето по времето, когато председател на Общинския съвет беше Владимир Владимиров”, това заяви лидерът на ОДБ Костадин Костадинов, в момента шеф на икономическата комисия към ОбС.
„От тогава до сега са минали около 2 години, а настоящият председател Ивайло Константинов даже не беше общински съветник към момента, когато е взето решението за транспортните схеми”, добави Костадинов.
„В никакъв случай председателят на ОбС Ивайло Константинов не попада под ударите на закона за конфликт на интереси. За да има конфликт на интереси, той трябва да е участвал в дебата или в гласуването по време на сесия. Тогава обаче той изобщо не беше съветник.
Вторият вариант, по силата на който съветник или управляващ може да попадне под ударите на този закон, е, когато с действията си взема отношение, за да се облагодетелства. Нещо, което в случая не може да се каже.
Третият член на закона гласи, че зам.-кмет или кмет не може да има собствена фирма или да участва в управлението на частна фирма. Константинов не е нито кмет, нито зам.-кмет.
Така че собствениците на бобовдолската транспортна фирма са тръгнали по един много глупав път и най-вероятно ще се окажат на подсъдимата скамейка за клевета”, заяви Костадин Костадинов.
„Липсва каквото и да е упражнено властническо правомощие от Ивайло Константинов, в качеството му на общински съветник и председател на Общински съвет-Дупница. Общинският съвет не е упражнявал свои правомощия, свързани с транспортните схеми и процедурата по ЗОП, в периода, в който г-н Константинов е бил част от неговия състав (04.11.2011г.-23.01.2014г., както и от 06.11.2015 г. до настоящия момент. Общинският съвет няма и никакви правомощия в областта на обществените поръчки, а г-н Константинов не е бил част от комисията по ЗОП, нито пък е имал каквито и да било други функции по обществената поръчка, провеждана в община Дупница.

(Продължение по темата четете в днешния брой на в. „Топ Преса“!)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене