Хартиените бележници остават в историята!

Всеки ученик с електронен бележник от 2018 г. Това предвижда проектът на образователното министерство за държавен стандарт за информация и документи в учебните заведения.

Край! Хартиените бележници отиват историята. От 2018 година образователното ведомство планира всеки ученик да се води на електронен отчет, вместо даскалите ръчно да вписват бележките му.

Нищо няма да отличава виртуалния бележник от хартиения. В специална администрация ще се вписват както оценките, така и наказанията на децата, а от МОН са на мнение, че новата система ще гарантира родителите да знаят какво всъщност се случва в клас.

Малко нововъведение влиза в сила пък от есента. Предвижда се вместо графа „Забележки“ в дневниците да има графа „Отзиви и информация“. След като второкласник попита вицето Меглена Кунева: „Защо няма похвали?“, изглежда, че под административното име на новата графа, МОН решава въпроса.

Промяната експертите обмислят след писмо на ученик до просветния министър Меглена Кунева, в което момчето пишеше защо в бележника му има място за забележки, но не и за похвали.

След среща между двамата, шефката на МОН отбеляза, че й е допаднала идеята на малчугана – забележката да се трансформира само в бележка.

С електронния бележник ще се въведат и виртуални дневници. Стандартът предвижда и създаването на национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, която ще се администрира от МОН.

В нея ще се включат сегашните регистри – на институциите в системата на предучилищното и училищното образование и на документите за завършено основно образование, средно образование и придобита степен на професионална квалификация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене