Кметът Чимев охлажда мераците на Мюсюлманското вероизповедание към Джамията в Дупница с акт за дарение на парламента от 1924 г.

metodi-chimev1212

Дело om 2003 г. бави решаването на казуса от Кюстендилския окръжен съд, обяви юристът на общината Иван Бучов

Община Дупница бори претенциите на Мюсюл­манското вероизповедание за придобиване на Джамията в Дупница с оригинален актсрешение на Народното събрание от 29 август 1924 г. за дарение. Документът е внесен в Со­фийския градски съд.

„Делото, заведено от Мюсюлманското вероиз­поведание за придобиване на Джамията в Дупница, временно е замразено, тъй като е обвързано с друго дело от 2003 година. По процеса все още няма дви­жение“, съобщиха от об­щинската администрация. „Причината е, че през 2003 година е образувано дело, което третира разглежда­нето на Мюсюлманското

джамия

Средновековна джамия в град Дупница 

изповедание като наслед­ник на съответните мю­сюлмански общини в то­ва дело са включени голя­ма част от общините в България, включително и Дупница. След като влезе в сила въпросното дело, тогава ще бъде подновено и нашето в Кюстендилс­кия окръжен съд“, обясни юристът на общината Иван Бучов.

От кметството подчер­тават, че шансовете на Мюсюлманското вероиз­поведание да се пребори за Джамията са все по-малки. Причината е, че по делото от 2003 година, разглеждано повече от 10 години, вече има частич­но решение в частта му за Дупница, което в община­та научили само преди дни. През юни миналата година Софийският град­ски съд не е установил приемственост между Мюсюлманското вероиз­поведание и дупнишка мюсюлманска община. Община Дупница е внес­ла и оригиналния акт с ре­шение на Народното съб­рание от 29 август 1924 го­дина. Решението е за даре­ние на Археологическо дружество „Царичина“ – клон Дупница, старинно здание – черква „Св. Геор­ги“, или „Куршумли джа­мия“, за да бъде използва­но за музей.

„Това е едно от ембле­матичните дела за Дупни­ца за мен като кмет, както и за всички граждани. Да си призная, бих искал до­ри час по-скоро да се даде нов ход на делото, за да го спечелим по категоричен начин и да се сложи край на този спор. Дупница да­ва Джамията си само за из­ложби, показване на му­зейни експонати и други културни мероприятия. За друго не се дава“, коменти­ра и кметът на община Дупница Методи Чимев.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене