274 ВЕИ ОТНОВО НА ПРОТЕСТ

До премиера и г-н Томислав Дончев! Ние, 274 малки производители от ВЕИ, заедно с ОЛАФ и Европейската сметна палата алармираме за злоупотреби и фатални административни грешки на Държавата ни с европари по проекти за селските региони , обявявайки несъсътояетлността ни със закон на Народното събрание от 24.07.2015г ЗЕ.
Докога Томислав Дончев, премиерът и правителството ще си затварят очите пред нарушенията, които се извършват в сектор енергетика с парите на европейския данъкоплатец? На 18 май представители на 274 малки ВЕИ, изградени по програмата за развитие на селските райони (ПРСР), излязоха на протест: „Европа не дава пари, за да фалирате малките български фирми“. Управляващите вече 10 месеца остават глухи за този организиран държавен рекет – така ли ще подходят и към втория доклад на ОЛАФ, който дава България като пример за злоупотреби с европари за селскостопански проекти.protest18may
Ние, представители на 274 малки ВЕИ производители ще чакаме Премиера за среща и диалог в 9,30 часа пред МС .Каним на публична лекция на 2 юни от 9 часа пред Министерския съвет и от 11 часа пред Парламента вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев, за да му дадем нагледен пример с документи как се източват европейски средства и се фалират с лобистки закони бенефициентите от самта държавата. С приетия Параграф 18 на 24.07. 2015 г. Народното събрание на практика обяви в несъстоятелност 274 малки български фирми и земеделски производители. Така те работят под себестойност и това ги довежда до умишлен фалит. Държавата е гарантирала пред ЕК, европейския данъкоплатец и бенефициентите устойчивост на проектите за период от 10 години .При фалит на тези малки ВЕИ по вина на държавата пък българския данъкоплатец трябва да плати глоба в размер на 100 млн лева и Програмата за развитие на селските райони към ДФ Земеделие ще бъде закрита. Тези 274 ВЕИ произвеждат едва 0.08% от електроенергията на страната и не влияят на цените на тока за крайните потребители и не са проблем за енергетиката.
На протеста си на 2 юни срещу противозаконния параграф 18 тези честни малки производители алармират: „Доведени сме до умишлен фалит, притиснати от законови противоречия. Хвърлени сме в общественото пространство като „жертвено агне“ и набедени за грешките и дупките в енергетиката. Ние сме 274 малки предприемачи от цяла България, инвестирали средства в икономически най-изостаналите региони на страната, подпомогнати от ПРСР. Искането ни е да бъдем оставени да работим по подписаните от нас договори, да не бъдем дискриминирани от държавата, КЕВР да определя цените, които да гарантират възвръщаемост на собствените ни инвестиции по целия инвестиционен процес и за покриване на разходите по функционирането на централите ни. Ние сме спазили всички европейски и български закони и разпоредби, проверени сме, за което от всички контролни европейски и български органи, констатирали „без нарушение“. С приемането на рестриктивния и ретроактивния текст на &18 от ЗЕ, без обсъждане в Народното събрание, определи изкупна цена на произведената от нас електроенергия , чрез която буквално национализира фирмите ни и собствените ни инвестиции.“ От друга страна сме притиснати от условията по Договорите си с ДФЗ по ПРСР,( със срок до 2019,а отговорността на Държавата към тях пред ЕС е до 2022 г.) според които.,ако спрем да работим , трябва да върнем субсидията на ЕС.
На пресконференция в БТА, проведена от 274-те ВЕИ производители на 30 май, Светлин Танчев – председател на Парламентарната комисия за контрол на еврофондовете каза, че е запознат с този казус, но Народното събрание няма желание да чуе тези производители. Изказа се в качеството на български депутат, който вярва в свободата на пазара и в това, че бизнесът движи държавата, която трябва да създава пред него предпоставки за работа, а не да притиска някои сектори – както е станало с &18, който променя условията на договорите едностранно с цел да запушат дупките в енергетиката, като разчита на това, че това са малки и неорганизирани производители. „Очаквам, че ще понесем санкции и по този казус“, категоричен бе народния представител, като подчерта че това е и мотивировката на чуждестранните инвеститори да не желаят да правят инвестиции в България – заради нестабилната инвестиционна среда, където се подписват договори по едни условия, а след това тотално се сменят правилата. „Това не е начинът, по който държавата да променя в ход договорни отношения. Този сигнал не предразполага нито чуждия, нито родния бизнес да работи с държавата – да ти сменят условията едностранно, без да можеш да се защитиш. Даваме сигнали, че държавата едностранно, във всеки момент може да промени договорни отношения“, protest1
Каза председателят на парламентарната комисия по еврофондовете Светлин Танчев и коментира, че по отношение на малките ВЕИ централи държавата дава лоши сигнали към инвеститорите и им показва, че може едностранно да променя условията за бизнес.
В частност става въпрос за малките ВЕИ, изградени със средства по програмата за селските райони (ПРСР) и за казуса около тях – от една страна те са изградени със средства от еврофондове или друга програма за подпомагане, а от друга – имат преференциална цена, определена от енергийния регулатор. С приемането на промените в Закона за енергетиката договорената цена отпадна.
Заради промените в закона за енергетиката с &18 24.07. 2016 сега са изправени пред фалит и не могат да изпълнят ангажиментите си към ДФ „Земеделие“. Ако прекратят своята дейност, държавата трябва да върне на Брюксел около 100 млн. лева, които са отпуснати за проектите по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР). „Тези проекти трябва да бъдат устойчиви и нямаме право да се отказваме от тях и да ги затваряме. Ако тези малки фирми фалират, държавата ще трябва да плати доста солено, защото ЕК ще разгледа това като неправилно изразходвани средства“, категоричен бе Танчев пред БНР.
На пресконференцията в БТА и пред БНР Светлин Танчев обясни, че това е опит административни грешки се прехвърлят към крайния бенефициент. „Това е най-лесният начин. Всички знаем, че не тези малки фирмички са порочните бизнесмени, които източват и вдигат цената за всички. Осреднената цена, която те получават, е далеч от това, което се тиражираше за цената на един киловат алтернативна енергия.
Ако се заровим в детайлите, ясно се вижда, че не там са големите милиарди, които изтичат в енергетиката – като проекта „Белене“, например. Фрапантни цифри са потънали в този сектор, а ние сме се съсредоточили в най-уязвимата група, която няма средства за юристи и лобисти.
Комисията може да излезе с препоръки и становища, но няма лостове за пряко влияние, можем да оказваме политически натиск, но изпълнителната власт носи пряка отговорност за случващото се, коментира Танчев и посочи, че очаква до десетина дни по-ясни отговори от ЕК по казуса.
На протеста от 18 май собствениците на малките фотоволтаични централи предупредиха, че съществува риск Брюксел да започне процедура срещу България за това, че е излъгала, че е създала устойчива среда за развитие на възобновяемите източници на енергия, а всъщност проектите не са устойчиви. Както и за това, че средствата на европейски данъкоплатци са вложени в проекти, убити с решение на администрацията.
Вече има 21 дела подадени в съда в Страсбург за нарушение на правата на човека. Над 100 от малките фотоволтаични фирми пък са сезирали службата към ЕК отговаряща за развитие на селските райони.
И ако премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев не искат постфактум чрез ОЛАФ да научават какво става по време на тяхното управление, да заповядат на протеста на 2 юни, за да се запознаят с фактите и да спрат на време това беззаконие от страна на държавата.

Представители на 274 малки ВЕИ централи ще излязат за пореден път на протест на 2 юни пред Министерски съвет от 9.00 ч. и от 11 ч. пред Народното събрание с искане парламентът да отмени лобиския параграф 18 в Закона за енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране директно да определи изкупни цени на електроенергия от засегнатите 274 ВЕИ, като не позволят тези фирми да фалират.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене