МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово одобри Стратегия за Водено от общностите местно развитие до 2020 г.

Без имеасдфдгасдасд

 

На свое заседание, проведено на 27 май 2016 г., Общото събрание на Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово одобри Стратегия за ВОМР, след като същата беше одобрена от Общинските съвет на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово малко по-рано същия месец. Стратегията включва 11 мерки, по които потенциални бенефициенти от трите общини ще могат да подават своите проектни предложения за финансиране до 2020 г. от следните програми: 5 мерки от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., 2 мерки от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. и 4 мерки от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Мерките, включени в Стратегията, са обединени в следните приоритети за развитие на общата територия на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово:

  • Приоритет 1 – Устойчиво развитие на местната икономика.
  • Приоритет 2 – Подобряване средата на живот чрез инвестиции в обновяване на малка по мащаби инфраструктура, съхранение на местната идентичност, културно-историческо и природно наследство.
  • Приоритет 3 – Развитие на човешкия капитал чрез подобряване достъпа до заетост, стимулиране на предприемаческите идеи и осигуряване на съвременни социални услуги.

Днес, на 31 май 2016 г. Стратегията за ВОМР се внася в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) като част от документите, съпътстващи заявление за одобрение по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за ВОМР“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. С подаване на Стратегията в МЗХ, проектът по под-мярка 19.1 на ПРСР, в рамките на който същата беше изготвена, се счита за приключен. До м. септември 2016 г. се очакват резултатите от оценката на подадените стратегии на местни инициативни групи от цялата страна.

Считано от 20 май 2016 г., Сдружение с нестопанска цел „МИГ – Гоце Делчев” е с ново наименование, а именно: Сдружение с нестопанска цел „МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово”, което покрива територията на трите общини и включва в състава си представители на стопанския, нестопанския и публичния сектор от Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

За повече информация относно Стратегията за ВОМР, нейното одобрение от МЗХ и предстоящо отваряне на мерки, в случай че същата бъде одобрена, следете на интернет страницата на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово на адрес: www.mig-gotsedelchev.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене