Фирми дължат над 1 млн. лв. на тютюнджиите в Сатовча

Стартира изплащането на националните доплащания за тютюнопроизводителите в страната, заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. Той е получил уверение от земеделското министерство, че от вторник започва превеждането на парите по сметките на стопаните.

„Това е добрата новина за хората, но хиляди тютюнджии в Неврокопския край все още чакат да им бъде платена предадената продукция. Някои са дали тютюна си още преди 3-4 месеца, но не са получили и една стотинка от фирмите”, каза Мименов. Той призна, че недоволството сред хората расте и нищо чудно да се стигне до протести. Най-много пари на тютюнджиите дължи гръцка фирма.

Мименов е провел разговор с представителя на гръцкото дружество за България, който го уверил, че от началото на следващата седмица ще започнат да се издължават на стопаните.

Най-много тютюнджии в община Сатовча чакат парите си. В село Вълкосел, където се произвежда най-много тютюн, не е платена половината от реколтата – 250 тона, става въпрос за близо 1 милион лева. Стопаните са взели пари назаем, за да могат да засадят новата реколта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене