Неврокопчанка превзе световната федерация по млякото FIL и FAO! Член на Световната съдийска комисия по качество на млечните продукти!

 

Мария Балтаджиева е родена в Неврокоп. Завър­шила е Висшия институт по хранително вкусова промишленост в Пловдив (сега Университет по хра­нителни технологии) със специалност „Технолог по млякото и млечните про­дукти“.

Член-кореспондент на БАН от 2004 г. Миналата година беше избрана за академик, а също така беше удостоена с почетно­то звание Доктор хонорис кауза на Селскостопан­ската академия за изклю­чителен принос в областта на земеделската наука, об­разование и практика.

Акад. Балтаджиева е световноизвестен учен в областта на чистите хра­ни, вписана е в Златната книга на изобретателите в България.

Голяма част от научните й изследвания са внедре­ни в практиката. Експерт е на Международната фе­дерация по млякото FIL и FAO. Член на Световната съдийска комисия по ка­чество на млечните про­дукти.

Ръководител е на Лабо­ратория за изпитване на мляко и млечни продукти в Пловдив.

В момента подготвя съз­даването на институт за традиционни млечни про­дукти към БАН.

Специално за Топ ПРЕ­СА тя коментира скандала от последните дни, че род­ни производители правят сиренето от малко мляко и повече немлечни добав­ки и ензими

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене