Без категория

Лидерът на партията на ИЛ. Раева в Пиринско Иван Манчев ще строи ВЕЦ на Пиринска Бистрица за 6 млн. лв.

иван манчев

Четвърта централа ще произвежда ток от дългата 53 км река, всеки момент ще завърти и турбината на бизнесмена Георги Динков крой Ново Ходжово

Областният лидер за пиринско на новата партия на Илиана Раева „Обединена България“ Иван Манчев в съдружие ще строи ВЕЦ на река пиринска Бистрица, стойността на инвестицията се очаква да е около 5-6 млн. лв. Фирма „Дм 2011“ ООД е получила разрешително за водоползване на 6 кубика в секунда от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград, както и сключен договор с държавата за гарантирано изкупуване на електроенергията за 15 години при цена на  киловат от 18 ст. до 20 ст., ус­танови проверка на „Струма“.

„Да, наистина имам намере­ния в съдружие да строя вод­на централа, но на този етап не желая да говоря за този бизнес проект, тъй като оча­квам да минат още няколко процедури, преди да стартира строителството“, коментира по телефона пред „Струма“ Иван Манчев. Той очаква строежът да стартира до края на годината и да продължи около две години. Обектът се намира на границата на двете общини Петрич и Сандански и се очаква да разкрие времен­на работа за около 40 строи­тели и постоянна след завър­шването му за петима човека. Инвестиция от подобен мащаб според специалисти в бранша се изплаща между 8 и 10 го­дини.

Това ще бъде четвъртият ВЕЦ на река Пиринска Бистрица, която е с дължина 53 километ­ра и е със сравнително пос­тоянен отток през годината, поради което е много доходо­носна за собствениците на водни централи. Първият ВЕЦ е в Горно Спанчово, след не­го преди години собственикът на „Литекс комерс“ Гриша Ган­чев построи ВЕЦ при село Калиманци преди Катунци, а след него съоръжение изгради и бизнесменът Георги Динков в района на Ново Ходжово. Не­говият ВЕЦ трябва да бъде пуснат в експлоатация всеки момент. За разлика от ветрогенераторните паркове и фотоволтаичните централи, ре­жимът за пускане в действие на вецовете все още е по-безпроблемен, тъй като произ­вежданата от тях електроенерия е сравнително евтина и не се нуждае от дотации.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене