Симеон Сакскобургготски: Най-тежко беше когато трябваше да посрещна 6 ковчега от Ирак

За 50 години в изгнание съм преживял бедствия и имоти, нека отстраним аршинът, с който ме мерят, заяви Негово величество

Най-трудният и тежък ден в мандата на Симеон Сакскобургготски като премиер е убитите шест български бойци в Кербал, Ирак. Това разкри самият Симеон Втори в интервю пред bTV.

Имаше много тежки моменти като премиер, защото аз действах съвестно, с чувство на отговорност. Всеки ден беше тежък, но най-тежкият е когато вецпрезидентът Чейни ми се обади да ми съобщи, че в полунощ започват действията в Ирак. Тогава се обадих и казах: Надявам се, че знаете какво правите! Не исках да бъда пророк, но се притеснявах. А после като последици, най-страшното беше, когато трябваше да посрещна шестте ковчега в София, на загиналите момчета в Ирак. За мен беше драма, трагедия, призна Симеон Сакскобургготски.

Сега много рядко се срещали и се чували с премиера Бойко Борисов. Рядко си позволявал разговори на 4 очи, за да дава съвети. За Ахмед Доган като политик отказа да дава оценки. Щом толкова години е в политиката!, каза Симеон.

„Българин ли съм или чужденец. 50 години в изгнание не им ли стига на хората. Тежко е разбира се, не си престъпник, а е наложено от чужда сила, издаде горчивината от преживяното Царят.  „Преживял съм 50 години бедствия и имоти. Нека отстраним материалното – аршинът, с който ме мерят.  За да се отблагодарим със сестра ми за всичко добро което се беше случило дарихме този парк от 90 хектара. Това го направихме по-лично отношение“, заяви Негово величество.

Царят разказа за първите си впечатления след завръщането си в България. „Единственото което ме учуди, че София не беше се променила толкова колкото другите столици през тези 50 години. Това ме фрапира. А от идването ми досега е на светлинни години“, призна Симеон сакскобургготски.За себе си той обясни, че не обичам да се натрапва и да се произнасям по всяко нещо, защото нямал съзнанието на Всезнайко. „От друга страна като нямам по определен статут и това предизвиква притеснение при дадени хора“, отсече царят.

За президентските избори

Ако можеше Господ така да ми намали с 15 години възрастта може би щях да се замисля, да се върна в полтиката. Симеон Втори пое тежката задача като премиер, което беше голямо предизвикателство, но в момента не виждам специален интерес или влечение към другата функция. Най-напред се започва живота като държавен глава. Нямам такава амбиция. През цялата част от живота ми са ме учели да обединявам, а не да правя интриги в своя полза.

Промяната на България

На много теща им идва времето важен е таймингът.  Тогава се опитах да дам някаква различна политическа култура, да сме по отворени един към друг. По разчупеното бе по-важно в едно общество.

Ще се оправим за 800 дни!

Не ги разбирам хората. Аако прочетат ще видят, че имах предвид и помощта на хората, благодарение на познатото трудолюбие и всичко друго. Не обащах категорично, че след 800 дни ще живеем в Рая.

Русия

Кой сме ние да обръщаме гръб и после да се изолираме, с каква цел и каква полза?

Бежанците

Ние в България драматизираме, сякаш навсякъде има врагове и ще ни навредят.

Царските имоти

В коя държава се връщат имоти, а след това ви ги искат? Реституцията беше за всички, не само за мен. Царят посочи, че всичко това му се е случило, защото не се е поддал на комбинации. Частната собственост е неприкосновена. Аз съм живял 50 г. без тези имоти и мога и без тях. Не е въпрос да се пазарува. Други неща не поискахме, защото на тях вече има построени неща и там живеят хора“.

Българите

В края на интервюто Симеон Сакскобургготски подчерта, че на нас българите ни трябва повече доброта. „Със злоба нищо не се постига. Съединението прави силата“,припомни царят.

BIG5.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене