Обезопасиха със стоманени мрежи ската на Е-79 при Мурсалево

Високо якостните мрежи на скалния откос на ГП Е-79 при с. Мурсалево са поставени. Днес седем алпинисти ги оплитаха за по-голяма сигурност със стоманени въжета.
Работата трябва да приключи до края на месеца. Тук през декември 2014 г. срутване изхвърли полски ТИР на жп-линията София-Кулата, изгоря и първият вагон на влака Благоевград-Дупница, разкъсани бяха релсовият път и контактната мрежа, по чудо тежкият инцидент приключи без жертви. Работата по ската започна в началото на месец април. Тогава алпинисти от Велико Търново с помощта на пневматична сонда пробиха в ската над 600 отвора, в които бяха поставени анкери.
Така 150-метра дългият и 25 м. висок скат заприлича на таралеж. След това отворите с поставените в тях железни прътове/анкери бяха инжектирани с разтвор и върху тях бяха нанизани високоякостните мрежи. За да не се изнизват мрежите от прътовете, върху стърчащите от ската им краища бяха поставени планки. През последните дни групата алпинисти оплитаха железните пръти със стоманени въжета.
Така мрежите ще бъдат притискани към ската, за да не падат камъни. Преди около години на ската след почистването му от свлачището, бяха поставени пак от алпинисти временни мрежи, монтирана бе мантинела между пътя и жп-линията, направена бе и допълнителна-трета лента на главния път.

Вече всички стари мрежи са свалени от ската, работата приключва в края на този месец, а проектът е на стойност 571 000 лв./без ДДС/. В района на монтажа е създадена временна организация на движението, шофьорите трябва да спазват стриктно пътната сигнализация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене