Петрелик се гордее с хилядагодишен дъб

Обиколката му е 7 метра и 62 сантиметраХиляда годишен дъб е гор­достта на село Петрелик, община Хаджидимово. Въ­преки че не печели титла­та „Дърво на Европа“, той е най-старият представител на своя дървесен вид у нас.

Каква е историята на дъба, кога точно е посаден, дали появата му на това място е случайност – и най-старите хора са забравили неговата история. От хиляда години е тук, а през последните 60 из­глежда по един и същ начин.

„Помня го все такъв. Мест­ността се казва Буек и така му казваме на това дърво – Буешки­ят дъб. Още от 1925г., когато се заселват пред­ците ни в Петре­лик – бежанци от Беломорието, го помнят все такъв. Може да е още от времето на цар Са­муил. Много старо дърво е. В корените му извира вода, ние сме я каптирали, извели сме чешма и си направихме бе­седка. Правим много родови срещи на това място.

Ние, ловджиите от Петре­лик, си правим тук откриване на лова. Наскоро имаше гер­манска филмова продукция, филмът се снимаше в Петре­лик и се направи тук общо­селски курбан. Той е символ на селото. Участвахме в съ­ревнованието за най-старо дърво в Европа, но не му на­правихме достатъчно добра реклама и не се прояви го­лям интерес.

Иначе обиколката му е 7 метра и 62 сантиметра“, раз­казва Петър Дамянов, жител на Петрелик.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене