Бойко: С който пия кафе си отива!

„Koлкото аз мога да пея, толкова и Слави Трифонов ще стане политик“, обяви премиерът

„Не е време за избори и кандидатури. Ще дойде времето през август или септември, и ще обявим кандидатите на ГЕРБ. Нека видим първо президентът Росен Плевнелиев кога ще назначи вота“, обяви в ефира на Нова премиерът Бойко Борисов.

За кандидатурата на Георги Първанов

За официалните намерения на лидера на АБВ Георги Първанов да участва в изборите за „Дондуков“ 2 министър-председателят посочи, че с този акт е станала ясна причината за оттеглянето на АБВ от властта. „Всички разбраха, че не ние сме виновни за напускането им от управляващата коалиция. АБВ прави същото като РБ и по точно като ДСБ.

„Партията на Първанов излиза с един ход напред.  Обявява своя кандидат-президент и заявява, че иска обща лява кандидатура. С това изявление поставя Корнелия Нинова в две много неловки ситуации. Първо – тя като нов лидер трябва да спечели избори или поне така да се сбори, че всички да кажат, че БСП е в подем, да видят, че е съживява. Ако подкрепи Първанов, БСП заминава, за всички е ясно”, анализира ситуацията в опозицията Борисов.

Според него при сегашните обстоятелства, БСП е принудена да издигне свой собствен кандидат. На въпрос какво мисли за евентуалната кандидатура на лидерът на АБВ Георги Първанов и дали тя би противоречала на Конституцията, премиерът отговори: „Пожелавам му успех. Това ми помага много, защото става ясно, че не ние сме били виновни да напуснат правителството, както се опираха да го изкарат. Всъщност целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент”. „Аз мога да издигна всеки качествен човек. Никой не е вярвал преди изборите и че Москов ще е министър и ще работим така добре с него, същото е и с Калфин“, допълни премиерът.

За ГЕРБ и настоящия президент Росен Плевнелиев

Министър председателят коментира и отношенията на управляващата партия към „Дондуков“2.

„Росен Плевнелиев работи в изключително трудно време, а не в спокойно, както когато Първанов е бил на „Дондуков 2“ и когато е имало пари като шума. ГЕРБ винаги са ценяли президента и се надяват с него да работят и занапред“, обяви премиерът и разказа за срещата с държавния глава преди изявлението му, че няма да участва в президентските избори. На срещата е станало ясно, че държавният глава наистина сериозни лични причини да не се яви отново на избори, но си запазва правото за следващи мандати. Борисов отказа да коментира какви са те.

„Плевнелиев ще има успешна кариера, ще помага на държавата. Във всички случаи ще се намери как“, обеща лидерът на ГЕРБ.

За Цветанов-президент

„Господ решава, а ние правим необходимото“, добави премиерът и категорично отрече Цветан Цветанов да е кандидат за президент. „Никога не е ставало въпрос той да бъде номиниран“, поясни Борисов. „Измишльотина е твърдението и че ГЕРБ са искали да издигнат Ивайло Калфин за кандидат за президент“, посочи Борисов  и категорично заяви, че самият той не е изявил желание да седне на стола на Плевнелиев. Много добре знам българската поговорка да не казваш хоп преди да скочиш. Като почнеш да обясняваш аз ще спечеля изборите“,  не спести критиките си към дясната си ръка в партията  Борисов.

За референдума на Слави Трифонов

„Не ме е страх от Слави Трифонов, отсече още Борисов. „Той си има тричасово шоу всеки ден. Не искам да говоря за него. Да е жив и здрав. Колкото аз мога да правя концерти и да пея, толкова и той ще се справи на политическата сцена“, анализира ситуацията премиерът. „Не искам да говоря за Слави Трифонов“, каза още той.

Собствен добив на газ безспорно е в ущърб на интересите на Русия

Намирането на газ и петрол у нас, дано всичко да е наред, безспорно ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия, защото пазара на България за милиарди на година ще има собствен газ. Ако техният е по-евтин, ще го купувам. Аз на Путин съм му казал лично преди време, че това ще го правим, защото това е българският интерес, а той е най-важен. Колкото и да не ти е приятно нещо, като е вярно, го разбираш. Направихме всичко възможно, броят на руските туристи се е увеличил два пъти тази година, да нормализираме отношенията. Надявам се да направим нещо и в газа заедно. Ако минава през България и взимаме транзитни такси, ще е добре. Не ми е нужно нито някой да ни прави интереса в Русия, нито в евроатлантизма. Би било много.. изречено от мене не е правилно. Ако проруски партии – у нас три-четири са се декларирали, са на власт, много по-лесно ще вървят преговорите с България, но руснаците се убедиха, че е по-добре да работят с хора с принципи, че като кажа „да“, ще е „да“. България винаги е била в сферата на Русия в геополитиката. В момента нашето евроатлантическо не само поведение – виждате колко се направи в отбраната, диверсификацията на газови източници.

„С когото пия кафе, го махат“, обяви на шега министър председателят, визирайки срещата си Лютви Местан в Кърджали на чаша турско кафе.

„Ердоган е много тежък характер, изключително тежко се работи с него и не само за нас става въпрос. Така вече е взел властта и така се е организирал, че просто е невероятно силен в Турция. Казах на Меркел, че за два дни в Истанбул не видяхме веднъж новия турски премиер“, каза още Борисов.

За ЦСКА

Премиерът на България Бойко Борисов изрази своите положителни емоции от случващото се с ЦСКА – спечелването на Купата на България и развитието по случая със завръщането на тима в елита.

„Извиках, колкото и да не ми беше добре адвокатите, които се занимават с процеса, защото ми омръзна един велик клуб всеки ден да бъде в устата на хората с дългове, с проблеми. А и те момчетата играят добре. Аз съм играл с двама от тях, от тези, които взеха купата – с вратаря и левия бек. Бяха юноши при нас в Бистрица, страшни сладури. И сега като ги гледам как се радват ми е кеф“, сподели Бойко Борисов.

„ЦСКА направи това, което трябваше да направят всички друг отбори – със свои момчета, с характер, с желание, с надскачане на възможностите направиха нещо много добре.“„Нямам власт, но се надявам се БФС с техните адвокати да направят така, че да ги върнат. Аз изказах своите съображения. Виждам, че нещата тръгват. Те самите цесекари го оценяват“, завърши Бойко Борисов.

За малкия Бойко 

За внучето си министър-председателят разказа, че малкият Бойко спира да плаче в мига, в който види щангата. “При майка си плаче, а като дойде на щангата – спира”, обясни Борисов. Затова той решил да се снимат двамата пред спортния уред, а снимките бяха пуснати във фейсбук и събраха хиляди одобрения.“Като започне да реве, го водя на щангата”, разказа премиерът пред Нова телевизия. Той самият тренирал по малко с нея, след като поиграе тенис или с домашните фитнес уреди.

BIG5.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене