Ваксинират срещу дерматит 9 хиляди крави в Кюстендилско

7 огнища на болестта бяха установени в областта

4 200 ваксини срещу нодуларен дерматит са доставени на областната агенция по контрол на храните в Кюстендил, съобщиха от там в сряда. Така до края на тази седмица ще бъдат ваксинирани срещу опасното залобяване над 9 хиляди крави, телета и юници /100% от регистрираните/ в региона, каза и.д. шеф на агенцията Бойко Опърлаков.

Досега бяха ваксинирани около 5 500 от говедата, за които имало риск да се разболеят – в радиус от 20 км. от установено огнище. Стигна се дотам тридесетина фермери преди празниците да „окупират“ агенцията по храните в Кюстендил, недоволни, че ваксинирането се забавя, а животните им се излагат на фатален риск да заболеят. Протестът им даде ефект.

По неофициални коментари на специалисти ветеринари вероятно ще има излишък от последната пратка, внос от ЮАР. Ако действително ваксини останат, те ще бъдат предадени на други „застрашени“ региони.

7 огнища на дерматит бяха установени в Кюстендилска област. Стигна се до умъртяване на 38 животни, а само във фермата на инж. Пламен Миланов в с. Скриняно беше умъртвено цялото стадо от 24 крави, юници и телета. /Kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене