„Замразиха“ делото за джамията в Дупница

джамията - Дупница

Все още няма движение по делото заведено от Мюсюлманското вероизповедание за придобиване на Джамията в Дупница. Временно делото е замразено, тъй като е обвързано с друго дело от 2003 година, обясни юриста на Общината Иван Бучов.

“Причината е, че през 2003 година е образувано дело, което третира разглеждането на мюсюлманското изповедание като наследник на съответните мюсюлмански общини. В това дело са включени голяма част от общините в България, включително и Дупница. След като влезе в сила въпросното дело, тогава ще бъде подновено и нашето в Кюстендилски окръжен съд”, обясни Бучов.

Шансовете обаче на мюсюлманското вероизповедание да се преборят за Джамията са все по-малки. Причината е, че по делото от 2003 година, което се разглежда повече от 10 години вече има частично решение в частта му за Дупница, което само преди дни научиха в общината. През юни миналата година СГС не е установило приемственост между Мюсюлманското вероизповедание и дупнишка мюсюлманска община. Освен това, от Община Дупница внесоха и оригинален акт с решение на Народното събрание от 29 авгут 1924 година. Решението е за дарение на Археологическо дружество „Царичина“-клон Дупница старинно здание – черква „Св. Георги“ или “Коршумли Джамия”, за да бъде използвано за музей.

“Това е едно от емблематичните дела за Дупница, за мен като кмет, както и за всички граждани. Да си призная бих искал дори час по-скоро да се даде нов ход на делото, за да го спечелим по категоричен начин и да се сложи край на този спор. Дупница дава Джамията си само за изложби, показване на музейни експонати и други културни мероприятия. За друго не се дава”, коментира и кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене