До коридорите на главна прокуратура! Тече тайна проверка на прокурор от Благоевград, осуетил корупционно разследване срещу разложкия онбашия Любен Татарски!?

Илиян ИЛИЕВ

2013 ГОДИНА –
Мащабна измама с европари разследва прокуратурата в Благоевград. Под удара са големи фирми, за които има сигнали, че ползват земеделски земи неправомерно… Обвинението ТОГАВА отказва да съобщи подробности, но проверка на Топ Преса установи, че в продължение на две години следствие са разпитани 150 жители на село Баня заради съмнения, че подписите им в договорите за наем на земя са фалшифицирани.
Десетки жители на селото са повикани в следствената служба за справка дали знаят кой обработва земите им. Оказва се, че не са давали терените под наем, а те са изорани и дори засети – неизвестно от кого. „Интересното е, че има фирми, които хората не са ги и чували, не са и виждали никой от тях, самонастанили са се”, коментира през онова време кметът на Баня Николай Драговчев. Топ Преса се добра до сведения на местния жител Иван Котопанов който има 10 декара в два отделни имота. Не мислил да ги обработва, поне засега, но докато бил в чужбина, разбрал, че някой е изорал нивите му. Затова мъжът не е получил нито пари, нито рента, но пък подписът му фигурира в договор за наем. „Досега никой не ми е давал рента, може би някой от моите наследници там, моите близки да е получавал, но не съм аз подписаният”, обяснява мъжът пред следствието. Прокуратурата разследва за измами с пари от еврофондовете големи фирми от региона. „Изобщо не е редно според мен тия хора да получават помощи от държавата, субсидии, а на тия, които заслужават – дребните, съвсем дребните собственици на 10 крави или 50 овце, да не получават нищо”, категоричен е стопанинът.
До ден днешен прокуратурата мълчат кои са фирмите-нарушители. Но публична тайна сред жителите е, че са свързани все с хора, близки до бизнес кръга на местният феодал Любен Татарски. Проверка на Топ Преса показа, че това са две юридически лица с адрес в село Горно Драглище. Собствениците им отказаха коментар с мотив, че не ни влизало в работата и да си правим сензациите другаде. До ден днешен обаче нищо не е ясно относно резултатите от следствието. Получихме неофициална информация, че делото е потулено в папка „забравено“ с цел изтичане на давностния срок в благоевградското обвинение. „Мотивите“ за това престъпно деяние били именно връзката на разложкия властелин Любен Татарски като „идеолог на схемата“. Със съдействието на Топ Преса заинтересованите лица случаят да се изясни от селата и региона изпратиха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров да се ревизира въпросното следствие, скандалните факти по което са потвърдени от над 150 човека. Имаме уверението, че ревизията по сигнала ще приключи за кратко време, а резултатите от нея веднага ще ги публикуваме.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене