Нощ на музеите в романтичния Гоце Делчев!

Нощта на музеите е културна инициатива, която започва да се провежда от 1997 г. в Берлин, а впоследствие намира отзвук и в други европейски градове. Събитието се организира от множество музеи, галерии и други културни институции, които отварят врати за нощни посещения. Целта е да се привлекат и обогатят повече хора, както и по-млада аудитория.

IMG_2368

Общинският исторически музей в град Гоце Делчев се включва за поредна година в инициативата. Той е отворен за посетители през 1979 г. Музеят е единственият център за проучване, съхранение и социализация на уникалното културно–историческо и архитектурно наследство на града. Създаден е със съдействието на дарители – родолюбци. Представените експозиции имат научна и културна стойност, притежават обществена значимост и са свързани с романтичния Гоцеделчевски район. Музеят е включен в 100-те национални туристически обекта.

IMG_2367

Вратите на музея бяха широко отворени за посетители от 18.00 до 01.00 ч. Проливният майски дъжд намокри дрехите, но не намали ентусиазма на будни граждани. Пред входната врата на музея бяха оставени чадърите, а малки и големи влязоха в уютното пространство – любопитни за това, което предстои.

IMG_2359

По програма точно в 18.30 ч. беше показана Интерактивната изложба „Игри и играчки през вековете”. Петър Радев представи на заинтересованите посетители най-различни видове игри и играчки – състезателни – за развитие на духа и тялото, образователни – за развитие на ума и развлекателни – за запълване на свободното време.

IMG_2369

Изложбата е гостуваща от Регионалния исторически музей в Благоевград и представя играчки от Средновековието и Праисторията. Обект на интерес за особено любопитните малчугани, бяха етнографските предмети и играчки, изработени от деца. Основна цел на изложбата бе да се обърне внимание на младите, че в ерата на компютърните технологии съществуват и друг вид игри, които са използвани в миналото, но които не трябва да се забравят и днес.

IMG_2371

Гостуващата изложба “Християнско наследство в Родопите – църкви и манастири”, представена в 19.00 ч. отново от г-н Радев, е дело на Исторически музей “Стою Шишков”, град Смолян и Института за Балкански проучвания в Солун. От експозицията посетителите определено научиха и си припомниха много. Фокусът на изследователския интерес по темата “Християнско наследство – църкви и манастири” изглежда бе насочен към цялата територия на Родопите, без оглед на административни и държавни граници. Бяха изложени табла с обекти в хронологически рамки от IV в., когато се появяват първите църкви. Изключително интересно бе разкрито малко познатото лице на Родопите като една от древните християнски територии в света, с уникални християнски паметници и устойчиви традиции.

IMG_2422

Сладурите от Вокална група при Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Гоце Делчев бяха облечени с традиционни модерни облекла и въпреки лошото време, успяха да стоплят сърцата на посетителите със своето изпълнение.

IMG_2427

В 20.00 ч. Златка Тюмбелекчиева връчи почетни грамоти на дарители и партньори на музея. Както и на местни творци на приложните изкуства, станали част от изложбата – „Съкровища от Неврокопско. Български традиционни бродерии и плетива”. Г-жа Тюмбелекчиева представи историите на присъстващите талантливи граждани, допринесли за невероятната обстановка в музея. Техният принос бе оценен с бурни аплодисменти от посетителите. А сълзите в очите им, показаха, че бяха дълбоко трогнати от заслуженото отношение.

IMG_2389

Веднага след това, посетителите на историческия музей, се насладиха на музиката като вид емоционална енергия. Благодарение на маестро Огнян Вълев и нежните звуци на класическата му китара, всички се докоснаха до един непознат за тях, но красив свят. Г-н Вълев изсвири няколко пиеси, сред които „Огън в сърцето“ и „Старинна сюита за барокова китара“.
Накрая – точно в 21.00 ч. вниманието на посетителите бе привлечено от прожекция на филми за историята и културата на Неврокопския край.
Ето и снимки от постоянните експозиции в Общинския исторически музей в град Гоце Делчев:

IMG_2373

IMG_2353

IMG_2377

Текст и снимки: Елена Ангелинина

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене