Силен и емоционален финал на четвъртото издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград

Бурни аплодисменти за емоционалния и силен финал на четвъртото издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия- Територия за млад театър“ в Благоевград. Големият български режисьор и актьор Мариус Куркински подари на благоевградската публика емоционално пътуване в минало, настояще и бъдеще. Залата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ се оказа малка, за да побере всички желаещи да станат част от спектакъла „Синята птица“ от Морис Метерлинк и режисьор Мариус Куркински.

Актьорите от Народен театър „Иван Вазов“ потопиха стотиците зрителите в един детски, чист сън- съня на Тилтил. Звук, светлина, ефекти, музика, костюми пренесоха публиката в различни земи и ги поставиха в различни ситуации, преплитащи световете на доброто и злото, деня и нощта, минало, настояще и бъдеще, с които да разкрият важните и стойностни елементи на живота- щастието и радостта- тук и сега. Развълнуван, под бурните аплодисменти на благоевградската публика, на финала на постановката излезе и самият Мариус Куркински, а след него, за да закрие четвъртото издание на Международния театрален фестивал, превърнал се в сцена на утвърден и млад театър- „Тара-ра-бумбия“ излезе и директорът на фестивал Явор Веселинов. Той поздрави всички актьори, благодари им и пожела следващата година още по- силно издание на фестивала.

Последният фестивален ден съчета жанрово различни модули на изкуството. Началото бе поставено от редица въпроси за ролята на телевизията в обществото, а отговорите даде режисьорът Семьон Александровски, заедно Work in progress и актьорите на театър „Реплика“ в „За кравите“.

Игралният филм „Някой посети душата ми“ , по част от романа „Братя Карамазови“ на Ф. М. Достоевски представи чрез силното слово и актьорско превъплъщение на Мариус Куркински историята на най-малкия брат Альоша. Завладяващ текст за Страдание и Просветление, който оживява и докосва чрез отчетливия и ясен изказ на Мариус Куркински.

Музика, смях и бийтбокс с двама музиканти – Адриана Николова- Печенката и Веселин Веселинов – Еко и двама невероятни актьори- Теодор Елмазов и Пламен Пеев поставиха последния елемент на „Тара-ра-бумбия“. Публика и актьори се забавляваха заедно в „Beat Box Comedy”- хибридно съчетание между комедиен и музикален жанр в едно различно пространство- Градска художествена галерия. Актьорите поздравиха кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова за реализирането на театралния фестивал, който съчетава големите имена от театъра с млади, изгряващи и бъдещи звезди на изкуството. „Публиката е чудесна, много се забавлявахме, много сме доволни и благодарим, че фестивалът „Тара-ра-бумбия“ съществува“, споделиха някои от участниците.

Единадесет дни Благоевград бе сцена на талант, класика, изкуство- модерно, абстрактно, екстравагантно, ново. В центъра на четвъртото издание на „Тара-ра-бумбия- Територия за млад театър“ бяха поставени артистите- утвърдени имена и бъдещи звезди. Международното участие бе силно и даде заявка отново да се върне в Благоевград с нови постановки и през следващата година. Жители и гости на Благоевград успяха да видят над 40 постановки от различни жанрове. За първи път бе въведен модул „Танцов театър“, а модул „Памет“ възроди спомени за големи имена от магията, наречена – ТЕАТЪР.

На финала на „Тара-ра-бумбия“ отново отекват думите на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов- „Театър в Благоевград винаги ще има!“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене