Без категория

Над 200 семейства тръгват тази седмица за Гърция да садят тютюн в очакване на 35 евро надница

засаждане на тютюн

Повече от 200 семейства от общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово тръгват до края на тази седмица за Северна Гърция, където ще садят тютюн. Те ще се трудят главно в районите на Катерини и Солун. Вече са се спазарили за надници от 25 до 35 евро на ден за са­денето и по 1 евро за всяка низа тютюн, щом започне брането му. Тъй като хората от тези краища отглеждат тю­тюн още от деца и с времето са придобили невероятна сръчност, очакванията са да стигнат по 50 евро на ден, ко­гато започне събирането.

Според кмета на Сатовча АрбенМименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ор­иенталски тютюн, бъдещитегастарбайтери в Гърция са се договорили за работата още преди 1-2 месеца, когато це­лият район скочи на протес­ти заради забавеното изку­пуване на тютюна и ниските изкупни цени. По същото време в Сатовчанско прис­тигнали и десетки гръцки тю­тюнопроизводители, които предложили фантастичните за нашенци цени. Договори не се подписват, но доведе­ните до отчаяние българи са на мнение, че по-лошо не може да стане, и тръгват на юнашко доверие. При добри вести от Гърция, че работо­дателите плащат обещаното, очаква се до 1-2 седмици още много семейства да стегнат багажа си и да пре­секат границата.

Добрата новина е, че в Гър­ция се плаща на седмица, за­това още в края на месеца ще е ясно сериозни ли са би­ли офертите, или не. Офи­циално в топлата ни южна съседка саденето започва следващата седмица.

До края на миналата седми­ца само в Гоцеделчевско има­ше още около 200 тона неиз- купен тютюн. При средна це­на между 4.00 и 5.30 лв./кг, в много от селата в Гоце Дел­чев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча изкупната кампания на тютюна вече приключи, от­чете АрбенМименов.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене